Cataract operaties

Hier vind u meer info over het verloop van de behandeling en de verschillende soorten lenzen die we kunnen plaatsen. Met deze specialere lenzen (comfortlens en multifocale lens) heeft u nadien veel minder een leesbril nodig.

Na een gewone cataractoperatie hebben de meeste mensen geen bril meer nodig voor veraf; wel sowieso nog een leesbril. Wanneer u ook liever een leesbril vermijdt kunnen we kiezen voor een comfortlens of multifocale lens. Dit moet u doorgeven aan ons secretariaat (via 050 22 22 22 of via secretariaatoogkliniek@gmail.com) , dan bestellen we deze lenzen. Alle uitleg kan u op de video vinden:

De standaardlens

Deze lens ziet alleen scherp voor veraf. Voor alles dichter dan 1 meter zal u een bril nodig hebben (GSM lezen, met de PC werken, krant lenzen). Deze lens is altijd terugbetaald.

De comfortlens

Deze lens is onze voorkeur voor mensen die nadien zonder bril willen rondlopen. Deze ziet ook perfect goed voor veraf en heeft een lichte sterkte tot 60cm. Dat wil zeggen dat de meeste mensen hun GSM kunnen lezen zonder bril en vaak even met de PC kunnen werken zonder bril. Om echt te lezen (krant) zal er nog een leesbril nodig zijn. Maar u zal dus veel, veel minder een leesbril nog nodig hebben in vergelijking met een standaardlens. Deze lens heeft een meerprijs van 350 euro, veel hospitalisatieverzekeringen betalen deze terug.

De multifocale lens

Deze lens is voor mensen die na de ingreep geen bril meer willen hebben. Daarmee ziet u scherp van veraf tot dichtbij, zonder bril. 85% van de mensen heeft met deze lens helemaal geen bril meer nodig. Enig klein nadeel is dat er ’s nachts halo’s te zien zijn rond lichten. Deze lens is een meerprijs van 1.050 euro, sommige hospitalisatieverzekeringen betalen deze terug.

Dr Steven Renier is gespecialiseerd in cataractchirurgie en laserbehandelingen om mensen brilvrij te maken. Hij is ere-academisch consulent aan UZ Leuven voor cataractchirurgie, bestuurslid in de Laser Vision Clinic en diensthoofd in AZ Zeno.

dr siska dhaese

Dr Siska Dhaese is afgestudeerd aan UZ Gent in 2022, met als specialisatie cataractchirurgie en netvliesaandoeningen. Zij opereert samen met Dr Steven Renier in het AZ Zeno.

Het operatiekwartier in AZ Zeno campus Blankenberge wordt uitsluitend gebruikt voor cataractchirurgie. Jaarlijks worden er meer dan 2500 cataractoperaties uitgevoerd. Het AZ Zeno investeerde in de nieuwste apparatuur zodat de cataract operatie vlot en nauwkeurig kan uitgevoerd worden.

Kan ik voor mijn verblijf ook een eenpersoonskamer kiezen?

Ja, dat kan. Als uw hospitalisatieverzekering dit toelaat kan u dit aanvragen via ons secretariaat (050 22 22 22 of mailen naar secretariaatoogkliniek@gmail.com )

Is een cataract operatie risicovol?

We zijn in de cataractkliniek in Zeno gespecialiseerd in cataractoperaties en hebben zeer goede apparatuur ter beschikking. Daardoor duurt de ingreep minder lang en hebben we ook beduidend lage risico’s bij elke ingreep.

Doet een cataract operatie pijn?

Nee. Voor de ingreep gaan we het oog goed verdoven, en tijdens de ingreep doen we dit nog een keer. Daardoor moet die ingreep pijnloos verlopen. Voelt u toch nog iets tijdens de behandeling, dan laat u dit weten en kunnen we gerust bij verdoven.

Hoe lang duurt een cataract operatie?

De meeste ingrepen duren minder dan 10 minuten.

Wat kost een cataract operatie?

De ingreep zelf is geconventioneerd en verloopt aan de laagst mogelijke tarieven. Dit is dan 190 euro voor een (terugbetaalde) standaardlens. De meeste hospitalisatieverzekeringen betalen dit remgeld terug, zodat u niets zelf moet betalen. Als u kiest voor niet-terugbetaalde lenzen kan er een extra opleg zijn. Maar ook hier gaan veel verzekeringen voor die lenzen een terugbetaling voorzien. Indien u meer info wil neemt u best op voorhand contact op met uw verzekering.