Esthetische ooglidchirurgie

Dr Charlotte Renier is gespecialiseerd in functionele en esthetische ooglidchirurgie.  Van 2011 tot 2013 was Dr Charlotte Renier werkzaam in Nederland als academisch staflid in het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Hier legde ze zich voornamelijk toe op cataract-, glaucoom en ooglidchirurgie.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend onderzoek, zodat we kunnen evalueren wat voor u de mogelijkheden zijn.

Bovenste ooglidcorrectie

Zware, vermoeide, hangende oogleden bepalen onze gelaatsuitdrukking en zo ook de eerste indruk die we bij mensen nalaten. Onze huid heeft een goede portie elasticiteit meegekregen. Jammer genoeg verliezen we die een beetje door de jaren heen. Samen met wat vet die uit de oogkas meer naar voor gaat liggen, vormt de overtollige huid voor een storende plooi boven de ogen.  Het komt ook voor bij jongere mensen en dan zien we het vaak terug bij familieleden. Het typische verhaal: “Mijn moeder had het ook al erg jong.” Maar er kan naast de leeftijd en aanleg ook een onderliggende aandoening aanwezig zijn die deze zwelling van het ooglid in de hand werkt zoals een slechte schildklierfunctie, een slechte nierfunctie en allergie. We zijn daar als arts altijd alert op.

Rimpels horen bij het natuurlijk verouderingsproces, maar door het uitzakken van de oogleden, krijgt een overigens nog jong gezicht een veel oudere en vermoeidere indruk. Een ooglidcorrectie kan hierbij een sterke verbetering geven.

Waarom zou u een ooglidcorrectie overwegen?

De klachten die veroorzaakt worden door die afhangende bovenste oogleden, kunnen we onderverdelen in een esthetische groep enerzijds en een functionele groep anderzijds.

De esthetische klacht komt als eerste naar voor. Het wordt steeds moeilijker om make-up aan te brengen. Oogschaduw verdwijnt meteen onder de huidplooi en mascara geeft dadelijk een ongewenste afdruk op de huid van het bovenste ooglid. Men heeft een vermoeide blik en wordt daar dan ook vaak over aangesproken. Naar de avond toe gaan die oogleden nog meer hangen en probeert men onbewust de oogleden open te houden met de voorhoofdspieren. Dit geeft niet alleen een extra vermoeiend, zwaar gevoel, maar dit zorgt eveneens voor extra voorhoofdrimpels.

De functionele klacht komt later en gaat dan voornamelijk over een beperking van het bovenste gezichtsveld. Dit kunnen we ook objectiveren aan de hand van een
gezichtsveldonderzoek. Dit onderzoekje neemt slechts enkele minuten in beslag en is noodzakelijk als we een terugbetaling willen aanvragen.

Hoe gebeurt een ooglidcorrectie?

Eerst worden de insnedelijnen nauwkeurig afgetekend. Hiervoor laten we u rechtop zitten. Ons aandacht gaat uit naar een mooi symmetrisch resultaat, voldoende huidwegname, maar nooit teveel zodat het ooglid achteraf nog perfect sluit.

Vervolgens mag u neerliggen en wordt het gelaat grondig ontsmet. We dienen de lokale verdoving toe door middel van een aantal prikjes in per ooglid. Indien u dat wenst, kunnen we vooraf een kalmeerpiletje geven.  Tijdens de ingreep mag u ons ook altijd aanspreken en melden moest er iets oncomfortabel zijn.

De onderste incisie volgt de wimperlijn en aan de buitenzijde loopt ze mee met de lachrimpeltjes. De positie van de bovenste incisie wordt bepaald door het huidoverschot. Door deze incisies zal het uiteindelijke litteken mooi in de ooglidplooi vallen en zal ze later niet opvallen. Het teveel aan huid en vet wordt weggenomen. De bloedvaatjes worden gecauteriseerd. Tenslotte hechten we de wonde met één doorlopende draad en plaatsen we er enkele aparte hechtingen er bovenop.

De draadjes worden na 7 à 8 dagen op de raadpleging verwijderd. Dit doet geen pijn.

Hoe plan ik een ooglidcorrectie?

U maakt best eerst een afspraak bij Dr Charlotte Renier. Zo kunnen we netjes alles met u overlopen. Hierbij maken we eventueel aangezichtsfoto’s en geen ezichtsveldonderzoek om een gedeeltelijke terugbetaling aan te vragen indien dit van toepassing zou zijn. Het verloop van de ingreep en de moglijke complicaties worden u duidelijk uitgelegd.

Indien u recent bij ons geweest bent om dit te bespreken en u pas later beslist de ingreep te plannen, kan u dit ook telefonisch doen. Als de bepreking langer dan 4 maanden geleden is, zien wij u liever eerst bij ons terug op raadpleging.

Veelgestelde vragen

Moet ik op iets letten vóór de operatie?

Een week voor de ingreep wordt er best geen oogmake-up meer aangebracht. Twee dagen vóór de ingreep liefst ook geen alcohol meer nuttigen. Bloedverdunnende medicatie (ook aspirine) mag u slechts innemen na overleg met de arts. Een cardiale defibrillator laten we door een cardioloog tijdelijk uitschakelen.
Het is fijn om thuis al een Cold Pack in de diepvries of een Therapearl-oogmaskertje in de koelkast klaar te leggen. Zo kunt u meteen de koeling verder zetten als u thuiskomt.

Hoe zie ik er de dagen na de operatie uit?

De eerste uren na de ingreep kan er wel een druppeltje bloed uit de wonde komen. En de volgende ochtend kunt u een druppeltje op uw kussen vinden. Dit is niet abnormaal. Daarom zal de verpleging u tonen hoe u wat ijskoeling kunt aanbrengen en raden we aan om de
eerste nacht met het hoofd ietjse hoger te slapen. Dag 2 en 3 zal de zwelling het meest zijn en na enkele dagen kunnen de wondjes ook wat jeuken. Dit is helemaal normaal en hoort bij de wondheling. Na 7 à 8 dagen worden draadjes op de raadpleging verwijderd. Op dat moment kan er nog
wat verkleuring en/of zwelling aanwezig zijn, maar dat is heel individueel verschillend.

Gaat iedereen aan mij zien dat ik een plastische ingreep ondergaan heb?

Deze vraag wordt erg veel gesteld tijdens de raadpleging. Patiënten vertellen mij: “Wij willen er frisser uitzien en van dat onaangenaam zwaartgevoel verlost zijn, maar we willen zeker niet hebben dat iedereen aan ons ziet dat we een plastische ingreep ondergaan hebben.”
Omdat we enkel thv de bovenste oogplooi werken, zal het litteken achteraf verscholen zitten in de oogplooi en naar buiten toe mooi meelopen met een lachrimpeltje. Deze zal dus later niet meer zichtbaar zijn. De oogstand en de ooghoeken worden niet onnatuurlijk opgetrokken
zoals bij een (mini-)facelift.

Hoe moet ik de wonde verzorgen na de ingreep?

Zelf hoeft u de wonde niet te ontsmetten na de ingreep. Deze werd door ons grondig ontsmet voor de ingreep. ‘s Morgens en ’s avonds mag u met een koud, proper washandje zachtjes op de wonde deppen. U mag nooit over de wonde wrijven. Liefst geen make-up of crèmes gebruiken de eeste twee weken na de ingreep. Crèmes kunnen inkapselcystjes veroorzaken en bij make-up rond het oog komt er steeds wat in de wonde.

Hoelang kan ik na de ingreep niet werken?

Uiteraard hangt dit af van het type werk dat u verricht. De eerste week tot 10 dagen is het niet fijn om onder de mensen te komen. Thuis werken en PC werk vormen helemeaal geen probleem. Indien er eventueel werkonbekwaamheid nodig is, moet u dit met de arts
bespreken.

Wanneer mag ik na de ingreep terug autorijden?

Na de ingreep hebben we liever niet dat u zelf met de auto naar huis rijdt. Dus is het handiger dat u opgehaald wordt of dat er iemand op u wacht. De volgende dag mag u gerust weer zelf rijden. Als u naar de raadpleging komt om de draadjes te laten verwijderen, kunt u gewoon zelf rijden indien u dat wenst.

Wat kost een ooglidoperatie?

Dit wordt met u besproken tijdens een raadpleging omdat dit van enkele factoren afhangt. Bij sommige patiënten kunnen we namelijk een gedeeltelijke terugbetaling aanvragen via de mutualiteit/hospitalisatieverzekering. Hiervoor moeten we dan specifieke aangezichtsfoto’s
en een gezichtsveldonderzoek doorsturen naar de mutualiteit. Deze laat dan binnnen enkele weken haar beslissing weten. U en wij worden dan per post op de hoogte gesteld van de beslissing. Tijdens deze raadpleging kunnen we dan ook nog eens het hele verloop, uw vragen en de
eventuele complicaties overlopen zodat u goed geïnformeerd bij vóór de ingreep.