Home » Wat doen we? » Cataract operatie » Cataract operatie: wat is de kostprijs? Hoeveel is de terugbetaling?

Wat is de kostprijs van een cataract operatie?

Wanneer de operatie doorgaat in het ziekenhuis en er een gewone standaardlens geplaatst wordt, kost de ingreep aan de patiënt nog 200 euro. Bij een hospitalisatieverzekering is dit meestal volledig terug betaald

Hoeveel terugbetaling is er voor een cataractingreep?

Hoeveel kost een cataractingreep met een speciale (multifocale) lens?

Deze lenzen kunnen scherp zien voor veraf en voor dichtbij. Ze zijn echter een pak duurder waardoor ze niet zijn terugbetaald. Meestal is de meerkost hiervan dan 1.000 bovenop de gewone kosten, reken dus op een 1.200 euro in totaal. Sommige hospitalisatieverzekeringen betalen dit terug.

Hoeveel kost een ingreep waarbij er geen cataract aanwezig is?

Soms gaan we patiënten opereren om een nieuwe lens te plaatsen, zonder dat er cataract aanwezig is. Zuiver omdat ze van hun bril willen verlost zijn. In dat geval is de ingreep en de lens niet terugbetaald, en is de kostprijs meestal 2.500 euro./

Is een cataract operatie terugbetaald als dit buiten het ziekenhuis gebeurt?

Operaties die gebeuren zonder dat er cataract aanwezig is zullen sowieso niet terugbetaald zijn, niet in het ziekenhuis en ook niet buiten het ziekenhuis. Wanneer een oogarts de cataract operatie buiten het ziekenhuis uitvoert kan er terugbetaling zijn, mits de patiënt hiervoor een hospitalisatieverzekering heeft. Elke verzekering heeft een andere mate van terugbetaling. Het is dus belangrijk om op voorhand contact op te nemen met uw verzekering om te zien of die hiervoor dekking heeft. En om dit te overleggen met de oogarts zodat u weet hoeveel de uiteindelijke kosten zijn.

Waarom is bij een cataract operatie in het ziekenhuis niet alles terugbetaald?

Zoals bij een consultatie of bij aankoop van medicatie is er ook hier nog sprake van remgeld: een deel dat de patiënt dus zelf moet betalen. De 200 euro die nog overblijft na terugbetaling van de mutualiteit is een soort van remgeld, dit slaat op een deel van de lens dat niet volledig is terugbetaald (180 euro), medicatie (10 euro) en remgeld van ereloon (10 euro).