Oogkliniek Brugge: specialist in ogen laseren

onze beoordelingen op Ooglasertrefpunt.nl

We zijn gespecialiseerd in ogen laseren en kunnen de nieuwste technieken van refractieve chirurgie toepassen. We voeren onze ingrepen uit in de Laser Vision Clinic in Gent, het grootste en modernste lasercentrum van het land.  Want we geloven in deze technieken – we hebben het zelf ondergaan – en willen deze voor iedereen in dezelfde, veilige omstandigheden kunnen uitvoeren.  Want veiligheid gaat bij ons boven alles.

patiënt tijdens ooglaserbehandeling

Onze aanpak

Meestal kan je de afspraak voor een vooronderzoek binnen de paar weken boeken (zie groene knop hierboven ‘maak een afspraak’) en kunnen we de ingreep binnen de maand uitvoeren. We gaan u eerst op onze consultatie in de Oogkliniek in Brugge onderzoeken om te zien of het mogelijk is om uw ogen te laseren. Dan meten we de sterkte op, we nemen verschillende scans van het hoornvlies (Pentacam, OCT epitheelmap) en we analyseren de tranenfilm. Vervolgens doen we een uitgebreid onderzoek om de huidige situatie te kennen, en om te zien wat juist de verwachtingen zijn.

ooglaser team

Ons team

Dr Steven Renier volgde zijn opleiding in laserchirurgie aan de University of Ulster onder de gerenommeerde professor Johnny Moore. Hij is ere-academisch consulent aan de UZ Leuven en is vennoot en bestuurder in de Laser Vision Clinic.

Samen met zijn team van optometristen en verpleegkundigen is hij gespecialiseerd in ogen laseren. Zowel in de oogkliniek als in ons lasercentrum is iedereen bijgeschoold om de nieuwste technieken te hanteren zodat elke patiënt zijn ogen kan laten laseren in de beste omstandigheden.

visumax femtosecond ooglaser

Ogen laseren: onze apparatuur

De wereld van de ooglaserchirurgie is high-tech. Nieuwe apparatuur kan veiliger, sneller en accurater ogen laseren dan vroeger. Daarom vinden we het belangrijk dat we onze patienten kunnen behandelen met de nieuwste generatie lasers zoals de Visumax van Zeiss Meditec (voor LASIK en SMILE) en de MEL 90 Excimerlaser (voor LASIK en LASEK).

Wat kunnen we behandelen?

Bijziendheid

Bij bijziendheid zie je goed voor dicht, en (zonder bril) slecht voor veraf.

Dit is de meest voorkomende sterkte, en dit kunnen we meestal makkelijk corrigeren door de ogen te laseren. Hierbij gaat de laser het hoornvlies wat afvlakken, waardoor het focuspunt weer op het netvlies komt te liggen. Dat zorgt voor een goed, scherp zicht. Op lange termijn (45+) zal er dan meestal nog een leesbril nodig zijn, net zoals bij iedereen die perfect goed ziet voor veraf.  Indien een leesbril een issue is kunnen wat ook wat leesterkte toevoegen met ‘Laser Blended Vision‘.

bijziendheid ogen laseren

Verziendheid

Bij verziendheid zien de patienten beter voor veraf dan voor dichtbij. Dit is een correctie met ‘plus’ glazen. Dit zijn mensen die zeer lang goed hebben gezien voor zowel voor ver als voor dichtbij, maar wanneer het focussen van de eigen lens minder goed lukt wordt eerst het zicht voor dichtbij waziger. Dit kunnen we vaak corrigeren met de laser. Afhankelijk van de leeftijd gaan we ook frequent voor multifocale implantlenzen kiezen.

ogen laseren voor verziendheid en cylinder

Een leesbril of multifocale bril

Hier hangt het eigenlijk van de sterkte af welke techniek we gaan verkiezen. Bij bijziende mensen die ook wat last beginnen te krijgen met lezen gaan we Laser Blended Vision verkiezen: dat is een ooglasertechniek die ook een leescorrectie toevoegt. Bij patiënten die een ‘plus’ correctie hebben voor veraf (hypermetropie) gaan we meestal inplantlenzen plaatsen van het multifocale type. Dit geeft meer leessterkte dan een ooglaserbehandeling. 

ogen laseren voor leesbril

De nieuwste methodes

relex smile ogen laseren nieuwste techniek

3e generatie laser: Relex SMILE

Relex SMILE is de nieuwste techniek om ogen te laseren. Ze werd ontwikkeld om bepaalde nadelen weg te werken van andere technieken: bij Relex SMILE werkt de laser diep in het hoornvlies, en laat de meest oppervlakkige vezels van het hoornvlies met rust. Daardoor blijven de zenuwvezels van het oppervlak van het oog intact, waardoor er minder droogte ontstaat en bovendien blijft het oog nadien steviger. Vooral bij hogere correcties zien we dat SMILE ook nauwkeuriger is.

lasik ooglaseren

2e generatie: Femtosecond LASIK

Wanneer we ogen laseren dmv Femto LASIK maken we eerst een flap in het hoornvliesweefsel van ongeveer 110 micrometer dikte. Daarna tillen we de flap om, en laseren we onder de flap. Vervolgens leggen we de flap weer op zijn plaats. Je ziet dan snel na de ingreep weer scherp.

lasek ooglaseren

1e generatie: LASEK (PRK)

Bij Advanced LASEK (oudere naam: PRK) maken we een zeer dunne flap van het epitheel. Vervolgens laseren we onder die epitheelflap. Dan leggen we de epitheelflap terug op zijn plaats. Deze zeer dunne flap wordt dan vervangen door nieuwe cellen, waardoor er geen flapproblemen kunnen ontstaan bij deze ooglasertechniek. Gedurende de helingsfase (3 dagen) is er een vermoeid gevoel, en de eerste weken is er nog een lichte tijdelijke waas.

De prijs om je ogen te laseren

Relex SMILE

3e generatie ooglaser

Femto LASIK

2e generatie ooglaser

LASEK

1e generatie ooglaser

Blended Vision

Multifocale ooglaser voor 45+

prijs smile ooglaser 1950 euro

prijs lasik ooglaser 1650 euro

prijs lasek ooglaser 1250 euro

prijs presbyond ooglaser 1850 euro

gepersonaliseerdjajajaja
prijs controles
prijs herbehandeling
Terugbetaling CM, …
(alleen bij ingreep in BE)
inbegrepen
inbegrepen
ja
x
inbegrepen
inbegrepen
ja
x
inbegrepen
inbegrepen
ja
x
inbegrepen
inbegrepen
ja
x
werkonbekwaamheid
irritatie of pijn
1 halve dag
4 uur
1 halve dag
4 uur
7 dagen
3 dagen
1 halve dag
4 uur
kans op herbehandeling
flaploos
1%
ja
2%
nee
2%
ja
10%
nee
LASEKFemto LASIKRelex SMILE
eerste generatie
ooglaser
tweede generatie
ooglaser
nieuwste techniek
1.250 euro per oog1.650 euro per oog1.950 euro per oog
1 week werkverlet1 dag werkverlet1 dag werkverlet

1

Ervaringen

Hieronder vind je verschillende ervaringen van onze patiënten.

Onze eigen ervaringen met ooglaserbehandelingen kan je hier lezen.

Ondanks ik het dragen van mijn contactlenzen goed verdroeg vond ik deze een dagelijkse last. Een goede vriend raadde me dr. Steven Renier voor laserchirurgie aan. Ik werd goed en vlot ontvangen in de Oogkliniek in centrum Brugge. Een geolied team. Na een gedetailleerde uitleg over de verschillende laserprocedures bleek de SMILE ooglaserbehandeling voor mij de beste keuze. Ik was snel overtuigd en twee weken later vond de ingreep plaats in het Lasercentrum te Drongen. Uiteraard was ik wat nerveus maar een vriendelijke en professionele ontvangst stelde me gerust.

Tijdens de procedure werd ik goed begeleid door dr. Renier. Een uur later kon ik terug naar huis. Ik rustte 2 uur uit met mijn ogen dicht en daarna kon ik met de UVbril (gekregen in het lasercentrum) perfect scherp zien. Daags na de ingreep was ik terug aan het werk zonder oogirritatie. Gedurende 2 maand had ik een lichte irritatie ’s morgens bij het opstaan. Maar dit duurde nooit lang. Kortom, ik ben een zeer tevreden patiënt en ik raad dr. Renier en de Oogkliniek iedereen aan!

Pierre F, De Haan, SMILE

Na een 15tal jaar lenzen en bril te hebben gedragen was ik dit meer dan beu en besloot informatie in te winnen over ooglaseren.  Een quickscan en een vooronderzoek toonden aan dat ik in aanmerking kwam voor de behandeling. Niet lang daarna besliste ik om de lasering te laten uitvoeren. Ongeveer een maand na de onderzoeken kon dit plaatsvinden. De schrik en zenuwen die ik hiervoor had, waren achteraf gezien onnodig.

De behandeling verliep zonder problemen. Dr. Steven Renier legde voor -en tijdens het laseren elke stap zeer goed uit. De eerste uren had ik een irritant gevoel aan men ogen, alsof er zand in zat. Mijn ogen dichthouden en rusten was de oplossing.

De volgende ochtend moest ik op controle komen. Mijn ogen voelden uiteraard nog gevoelig aan, maar ik kon al scherp zien. Na het laseren moest er op 1 van mijn ogen een lens geplaatst worden ter bescherming van een flap. Deze werd weg gehaald tijdens de controle. Een UV-bril en oogdruppels worden na de behandeling meegegeven. Ik heb de druppels nog een paar weken erna om de 2uren blijven gebruiken. Dit gaf me een aangenamer gevoel, vooral omdat ik al altijd iets drogere ogen gehad heb.  Hierna ben ik nog 2 keer op controle geweest en nu bijna 3 maanden later voelen ze helemaal normaal aan.

Ik zie perfect en heb nergens last van. Heerlijk om geen bril of lenzen meer te moeten dragen.

Niet twijfelen, maar doen!

MS, Brugge, Relex SMILE

In september had ik een afspraak gemaakt via de website om eens te horen wat de mogelijkheden waren om m’n ogen te laseren. Na de eerste afspraak wist ik al meteen waar ik aan toe was. Ik kwam in aanmerking voor de advanced lasek methode. Ik kreeg een uitgebreide uitleg van Dr. Renier en een folder meer naar huis. Ik heb het een maand of 2 laten bezinken en dan de knoop doorgehakt om het te doen. Na 18 jaar brillen had ik het wel gehad.

Begin november nog een controle afspraak gehad en een week later was er al plaats in het lasercentrum in Drongen. Ik was een beetje nerveus, maar werd daar zeer goed ontvangen. Een vriendelijke dame nam nog wat testen van m’n ogen en we waren er klaar voor. Dr. Renier legde de procedure nog eens uit en er werden verdovingsdruppels in m’n oog gedaan. Je krijgt ook iets op je oog zodat je niet gaat knipperen.

Het gaf totaal geen vervelend gevoel, integendeel je voelt in feite niks. Het enige wat je voelt, is af en toe wat water om te spoelen maar dat is hetzelfde als je onder de douche staat met je ogen open. Kortom de ganse ingreep heeft misschien 20 min geduurd, het laseren op zich maar 20 sec. per oog, het was voorbij voor ik het goed besefte. En dan mag je rechtstaan en zie je plots alles zonder bril …. een vreemd maar super gevoel. Ik kreeg een hippe skibril op om m’n ogen te beschermen tegen uv licht ed, dat heb je wel nodig in het begin. De middag na de ingreep tranen je ogen wel nog veel, dus heb ik een beetje slaap ingehaald.

Je krijgt ook een info blad mee met wat je moet doen qua druppels in je ogen en nog geen make-up in het begin etc. Ik liet mijn ogen laseren net voor een weekend, dr. Renier had z’n telefoonnummer meegegeven indien ik last zou hebben tijdens het weekend mocht ik altijd bellen. Ik heb eerlijk gezegd geen last gehad, ik heb het ganse weekend wel nog met m’n zonnebril rondgelopen tot groot jolijt van de rest van het gezin. De maandag ben ik al terug gaan werken. Het zicht was nog niet echt 100% scherp wat in het begin wat ambetant was om naar je computer te kijken, maar elke dag ging het beter. Na de ingreep word je zeer goed opgevolgd, ik heb verschillende controle afspraken gehad bij Dr. Renier.

Ik ben zo blij dat ik van die bril af ben en heb spijt dat ik het in feite niet vroeger gedaan heb.

Ik ben zeer tevreden dat ik bij Dr. Renier en de oogkliniek terecht gekomen ben, ik zou het iedereen aanraden.

Sien J, Zuienkerke, LASEK

Na de deskundige uitleg door dr. Renier over de verschillende lasertechnieken bleek de SMILE techniek voor mij de meest geschikte omwille van de sterke correctie die nodig was. Omdat ik ook al last begon te krijgen om dichtbij te lezen, werd me bovendien comfort vision aangeraden. Hierbij wordt het dominante oog volledig gecorrigeerd en het andere oog ondergecorrigeerd, waardoor een leesbril overbodig wordt.

De ingreep zelf viel zeer goed mee; op geen enkel moment was dit pijnlijk. Ook in de periode na de ingreep heb ik op geen enkel moment pijn gevoeld. Tijdens de ingreep werd bij elke stap uitgelegd wat er stond te gebeuren; dit gaf een kalmerend en geruststellend effect. Een uurtje later stond ik al terug buiten. Het zicht was na de ingreep ietwat troebel, maar de daaropvolgende dag kon ik al zonder problemen met de auto rijden. Enkele dagen later – na het weekend – was ik al terug aan het werk. Zowel het zicht in de verte als het zicht dichtbij was zoals het hoort. De eerste weken had ik wel wat last van droge, branderige ogen, voornamelijk tijdens het werken aan de computer in een omgeving met airconditioning. De oogdruppels boden hierbij wel voldoende soelaas.

Nu – een vijftal weken na de ingreep – begint alles in zijn definitieve plooi te vallen; het is steeds minder nodig om oogdruppels te gebruiken en het vermoeide gevoel ’s avonds is ook al veel minder. Ik ben zeer tevreden dat ik deze ingreep heb laten uitvoeren.

Jo D, Brugge, Relex SMILE
[/fusion_testimonials]

Via een goede vriend, die een lasik behandeling heeft ondergaan, doorverwezen naar dr. Steven Renier. Ik kon zelf vrij snel op consultatie en werd direct op mijn gemak gesteld. Zowel het personeel als dokter Renier zijn tijdens alle consultaties zowel professioneel als zeer vriendelijk geweest.
De vele vragen die ik had, werden steeds via mail of telefoon binnen de kortste keren beantwoord, dit 24/7.
De behandeling zelf is uitermate vlot verlopen. Stap voor stap geeft de dokter uitleg tijdens de behandeling. Hij zorgt voor rust bij de patiënt waardoor de behandeling niets inhoudt.
Ondertussen beschik ik op beide ogen over een 10/10 score. Zowel bril als lenzen behoren eindelijk tot het verleden.
Voor wie twijfelt, ik kan het enkel maar aanraden!

Nogmaals bedankt!

Thijs V, Roeselare, Femtosecond LASIK

Ik was reeds enkele jaren aan het nadenken om me te informeren als ik in aanmerking zou komen om mijn ogen te laten laseren. Het enige wat me tegenhield was de kostprijs. Maar achteraf gezien had ik het al veel vroeger gedaan. Ik heb een heel goeie uitleg gehad op voorhand waar zowel de positieve dingen als de eventuele risico’s werden besproken. Ook op de dag van de behandeling voelde ik me 100% op mijn gemak. Dr Renier zei stap voor stap wat er ging gebeuren waardoor je je geen zorgen hoefde te maken.

Na enkele uren rusten en me goed aan de nabehandeling te houden kon ik terug perfect zien. Alsof er een nieuwe wereld voor je open gaat! Een andere versie van mezelf! Ook zijn er verschillende controles na de behandeling gepland zodat je er zeker van bent dat het herstel van de ogen goed verloopt. Ook zei Dr Renier steeds dat je mag bellen indien er complicaties zouden zijn wat ook zorgt voor een geruststelling. Ik zou iedereen aanraden om een afspraak te maken!

Elisa D, Izegem, Femtosecond LASIK

Veelgestelde vragen

Hoe snel kan ik mijn ogen laten laseren?

We reserveren veel tijd voor onze laserpatiënten. Via de knop 'maak een afspraak' kan je meestal binnen enkele dagen bij ons terecht. De wachttijd tot je ingreep is dan 4 tot maximaal 6 weken.

Wat is de kostprijs om je ogen te laseren?

De nieuwste techniek, Relex Smile kost 1.950 euro per oog, LASIK 1.650 euro en LASEK 1.250 euro per oog. Bij ons zijn binnen de 2 jaar nadien alle controles inbegrepen, net als een eventuele herbehandeling.

Zal ik 10/10 zien na een ooglaserbehandeling?

Het doel van elke refractieve ingreep is de nood aan een correctie (bril of contactlenzen) te verminderen. Niemand kan echter voor 100% garanderen dat je na een dergelijke ingreep een zicht van 10/10 hebt zonder correctie. Als er na de ingreep nog een restcorrectie overblijft kan deze normaal gezien nog worden weggewerkt met een tweede laserbehandeling.

Wat zijn de mogelijke visuele bijwerkingen 's nachts?

Sommige mensen merken 's nachts na LASIK, LASEK of SMILE halo's of starbusting rond lichtbronnen. Deze effecten verdwijnen meestal tijdens het genezingsproces in de eerste maanden. Soms is dit veroorzaakt door over- of ondercorrectie, of overblijvend astigmatisme en is hiervoor een additionele bijlasering nodig. Een andere mogelijke oorzaak van dergelijke halo's is de pupilgrootte. 's Nachts wordt bij iedereen de pupil groter om meer licht door te laten, maar door imperfecties van het hoornvlies en de lens wordt het beeld van minder goede kwaliteit. Als de pupil 's nachts dan ook te groot wordt ben je geen goede kandidaat voor deze ingreep. Daarom meten we in het pre operatieve onderzoek de pupilgrootte op, en indien nodig kan de met ooglaser te behandelen zone worden aangepast om de kwaliteit van het nachtzicht ook zo goed mogelijk te maken.

Kan ik droge ogen krijgen na mijn ogen te laseren?

Na een LASIK ingreep heeft iedereen tijdelijk last van droge ogen, wat we behandelen met kunsttranen. Dit gevoel van droge ogen verdwijnt meestal in 8 tot 12 weken, in zeldzame gevallen kan het tot 6 maanden duren tot deze droogte volledig weg is. Daarom raden we aan kunsttranen te gebruiken, tot maanden na de ingreep. Patiënten die reeds op voorhand last hebben van droge ogen zijn geen ideale kandidaten voor een LASIK ingreep, daarom analyseren we op voorhand de tranenfilm. LASEK en SMILE zijn alternatieve ooglaserbehandelingen die minder droogte veroorzaken.

Is je ogen laseren veilig?

Er zijn aan elke medische ingreep altijd risico's verbonden. Ernstige complicaties bij LASIK, LASEK of SMILE (ogen laseren zonder flapje) zijn echter zeldzaam. De kans op een complicatie die uw zicht vermindert is, volgens verschillende internationale studies, minder dan 1 procent. Hieronder kan je één van de grootste beschikbare studies terugvinden. Veel van deze risico's kunnen verminderd of geëlimineerd worden door een zorgvuldige patiëntselectie en een goed pre operatief onderzoek met de nieuwste technologie. Na ooglaseren kan je soms nevenverschijnselen opmerken, zoals droge ogen, halo's en glare. Deze neveneffecten van ogen laseren zijn meestal beperkt en verwijnen vaak na enkele dagen tot weken. Sommige mensen blijven er in beperkte mate last van hebben. Er is een mogelijk infectierisico (kans van 1/3000), waarbij er een bacterie onder de flap terecht komt. Dit wordt dan behandeld door antibioticadruppels, en, indien nodig, kan de ruimte onder de flap gespoeld worden. Indien u een forse vermindering van het zicht opmerkt na LASIK dient u snel door een oogarts gecontroleerd te worden om dit uit te sluiten. Soms kan er een steriele ontsteking onder de flap ontstaan, als reactie op vreemd materiaal onder de flap. Dit kan behandeld worden met cortisone druppels, en ook hier kan indien nodig onder de flap gespoeld worden. Ook tijdens het maken van de flap kunnen er problemen ontstaan (kans van 0.05%): de flap kan incompleet zijn of een gaatje vertonen. Met de femtosecond laser kunnen we steeds de flap tijdens de ingreep bekijken, als de chirurg een voldoende goede flap niet kan garanderen wordt de flap niet opgetilt, en kan eventueel in een tweede tijd de LASIK via oppervlaktebehandeling gebeuren. Na de ingreep kan er soms een ingroei zijn van epitheelcellen (slechts een beperkte kans gezien de femtosecond laser wordt gebruikt). Als deze het zicht belemmeren kan de flap opgetilt worden om deze te verwijderen. De flap kan ook kleine microplooien vertonen, ook dit kan nadien weer gecorrigeerd worden. Voor al deze zeldzame verwikkelingen zal u onderzocht worden de eerste dag en week na de ingreep, zodat we indien nodig snel kunnen ingrijpen. LASIK: Refractive surgery in the United States Army, 2000-2003.

Is een ooglaserbehandeling pijnlijk?

Voordat we de ogen laseren verdoven we het oog met druppelverdoving, en hierna wordt nog eens getest om zeker te zijn dat de ingreep pijnvrij kan gebeuren. Sommige patienten voelen een licht discomfort of drukgevoel tijdens de ingreep. Na LASIK kan je een lichte irritatiegevoel hebben, wat meestal weggaat met kunsttranen of desnoods een lichte pijnstiller. Indien je een PRK behandeling ondergaat zal je de eerste drie tot vijf dagen pijn voelen, gezien er bij deze techniek geen flap wordt gebruikt.

Worden beide ogen tegelijk behandeld?

Bij de meeste ingrepen worden beide ogen op dezelfde dag gedaan, in sommige gevallen wordt echter gekozen om één oog per keer te doen.

Hoeveel ziekteverlof krijg je om je ogen te laten laseren?

Bij SMILE en LASIK kan je de dag nadien terug werken. Bij LASEK dien je toch een week rekenen eer het zicht weer voldoende is.

Hoe lang duurt de ingreep?

Gezien de ingreep meestal aan beide ogen wordt uitgevoerd kan het in totaal een 15 tal minuten duren. Eens je in het laserlokaal bent zal de ingreep zelf nog een 5 tot 7 tal minuten duren. Reken dat je in totaal een uur zal aanwezig zijn in het lasercentrum.

Mag ik mijn contactlenzen nog indoen tot voor de ingreep?

Het is belangrijk dat je je contactlenzen voldoende lang uitlaat voor alle onderzoeken en voor de ingreep. Zowel zachte als harde contactlenzen zorgen voor een vervorming van je hoornvlies, wat de onderzoeken beïnvloedt en de kwaliteit ervan vermindert. Ook voor de laser kan dit de behandeling beïnvloeden. Daarom moet je zachte contactlenzen 1 week uitlaten voor de ingreep en harde contactlenzen 1 maand ervoor.

Kan ik mijn ogen laten laseren als ik zwanger ben?

Nee, zwangerschap is een duidelijke contra indicatie wanneer je je ogen wil laten laseren. Tijdens de zwangerschap kan je correctie (tijdelijk) wat veranderen, wat het opmeten moeilijk maakt, en wordt ook de laseringreep zelf afgeraden.

Hoe lang blijft het zicht goed na een ooglaserbehandeling?

Een ooglasercorrectie is in principe een blijvende correctie. Eenmaal je 45+ bent, zal je echter langzaam een leesbril nodig hebben, zoals iedereen die geen correctie meer nodig heeft voor veraf. Sommige mensen zijn om deze reden een goede kandidaat voor Laser Blended Vision: het dominante oog wordt hierbij scherpgesteld voor veraf, en het niet-dominante oog zal zijn focus meer richten op leesvisus.

Als ik niet in aanmerking kom voor ooglaserchirurgie, zijn er dan alternatieven?

Dan kan een implantlens overwogen worden van het type Visian ICL of Artisan. Een ooglaserbehandeling is echter met voorsprong de meest toegepaste techniek.

Als ik kies voor een leesbrilcorrectie (Laser Blended Vision), zal ik dan nooit meer een leesbril nodig hebben?

Niet noodzakelijk. De effecten van presbyopie (de noodzaak tot een leesbril) nemen toe bij het ouder worden, zodat op een bepaald moment een leesbril toch noodzakelijk zal zijn. Het voordeel van comfort vision is dat je op een grotere range van afstanden scherp zal zien, zodat je meer activiteiten zal kunnen uitvoeren zonder een bril.

Ooglaserbehandelingen: scherp zicht met een snel herstel, dankzij de nieuwste apparatuur

DR STEVEN RENIER

“Ik had het al veel eerder moeten doen”. Dat is de opmerking die ik heel vaak hoor bij patiënten die ik na een lasercorrectie op controle zie. Sinds mijn eigen ooglasercorrectie kan ik er ook over meepraten: zo’n ingreep levert een pak voordelen op: het zicht wordt perfect scherp, vanaf dat je ‘s ochtends opstaat tot ‘s avonds laat, tijdens het sporten, tijdens het zwemmen… En je bespaart een hoop geld aan brillen en contactlenzen.