Als oogarts onder de laser: mijn eigen ervaring met Smile ooglaser
“Ik had het veel eerder moeten doen”. Dat is zowat de opmerking die ik het meest hoor van patiënten als ik ze zie de dag na hun ooglaserbehandeling. Vanaf nu kan ik ervan meepraten: het is inderdaad een zeer mooie, vlotte procedure met veel voordelen. Ik draag al sinds mijn 12 jaar een bril. Op zich is dit meestal niet storend, maar wanneer ik sport (zeker bij kitesurfen en padel) en bij het opereren vind ik een bril gewoonweg lastig. Daarom heb ik twee maand geleden beslist om mijn ogen te laten laseren.

Mijn keuze voor Smile ooglaser
Ik voer de ingrepen zelf frequent uit, en na het bekijken van mijn scans was het voor mij duidelijk dat een Smile de beste optie was om mijn ogen te laten laseren. Dit is de laatste generatie laser. Ze heeft als voordeel dat het minimaal invasief is, heel accuraat is, en snel geneest. Het geeft ook zeer weinig droogte. Dat een voordeel is een duidelijk voordeel gezien ik veel tijd doorbreng in het operatiekwartier. Daar wordt de lucht altijd koud en droog gehouden. Een extra voordeel is dat je als patient tijdens de ingreep er zeer weinig van merkt. Je zien alleen een groen knipperlichtje en daarna een grijze mist met een wit lichtje in de verte. Je ziet dus geen vreemde instrumenten af andere nare handelingen.
De behandeling zelf
De behandeling zelf vond ik eigen zeer goed meevallen. Je ogen worden op voorhand met druppels zeer goed verdoofd, zodat alles gevoelloos is. Je voelt af en toe wel wat water, of voelt af en toe een lichte druk, maar that’s it. Deze techniek van ogen laseren bestaat de behandeling uit twee delen: eerst gaat de femtolaser een zeer fijn lensje aflijnen in het hoornvlies. Dit duurt ongeveer een 25 tal seconden (nota: sinds mijn ingreep gebruiken we een nieuwere laser waarbij dit zelf maar 9 seconden duurt). Je moet dan eerst naar het fixatielichtje kijken van de laser: dit is een groen lichtje dat af en toe wat kan bewegen. Na een tiental seconden wordt dit wazig en het verdwijnt bijna. Op dat moment blijf je gewoon mooi rechtdoor kijken, op zich kan je niet veel verkeerd doen. Nadien gaat de chirurg dit fijne lensje via de micro incisie van 2 millimeter verwijderen. Op dat moment is je zicht heel wazig: je ziet wel het licht van de microscoop, maar zeer licht en zeer veraf. Het lijkt wat alsof je op een zeer mistige herfstdag naar de zon kijkt die lichtjes door de wolken door schijnt. Helemaal geen ongename ervaring vond ik.
Na de behandeling
De eerste uren na de ooglaserbehandeling is het zicht wel scherp, maar met heel veel glare. Je ziet rond lichten heel veel uitstraling, beetje alsof je in de mist leeft. Dat trekt vrij snel op, en tegen de avond kan je al vrij behoorlijk zien, al blijft die mist wat aanwezig. De dag nadien is het al een pak beter, en kan je zeker met de auto rijden. Je gaat de eerste dagen en weken merken dat het zicht scherp is, maar dat er rond lichten nog een lichte glare (uitstraling van het licht) aanwezig is. Ook dat verdwijnt uiteindelijk.
Ik bij mijzelf een lichte monovisie toegepast. Dat wil zeggen dat ik één oog lichtjes bijziend heb gelaten zodat ik later altijd mijn operatietafel kan zien zonder leesbril. Een nadeel van die bijziendheid is dat ik af en toe nog ’s nachts nog een bril op zet om met de auto te rijden. Maar voor mijn job weegt dat niet op tegen de voordelen.
Ik was eigenlijk zelf verbaasd hoe snel de genezing gaat, en hoe snel je scherp ziet. Ik kon de dag nadien al consultatie doen, wel iets moeizamer omdat beeldschermwerk nog iets wazig is. 2 dagen later kon ik weer vlot opereren. Het zicht is heel scherp, met weinig droogte en zeer weinig last. De Relex Smile ooglaser behandeling heeft bij mij dus zeker mijn verwachtingen ingelost is. En ik ben blij dat ik mijn patiënten vanaf nu ook beter kan begeleiden bij de ingreep nu ik het zelf heb ondergaan.
Oogchirurg in Oogkliniek Brugge, Laser Vision Clinics en AZ Zeno
specialist in ogen laseren & cataract operaties.