Ooglidcorrectie: een ingreep voor een frissere blik

Wat vel dat doorhangt aan de bovenste oogleden?
Een bovenste ooglidcorrectie of blepharoplastie zorgt ervoor dat je met een kleine ingreep frisser en minder vermoeid uitziet.
Dat is hetgeen waar we altijd naar streven. Ooglidchirurg Dr Charlotte Renier is gespecialiseerd in ooglidingrepen, zowel voor esthetische doeleinden als om functionele redenen.
Lees meer over de techniek, lees ervaringen over ooglidcorrecties en bekijk enkele voor & na foto’s.

Hoe verloopt een ooglidcorrectie?

De ooglidcorrectie: metingen en ingreep

Eerst legt u een afspraak vast bij Dr Charlotte Renier, onze specialiste voor ooglidcorrecties. Tijdens de afspraak gaan we de opties en de techniek uitleggen. We gaan ook foto’s nemen en tests doen om een eventuele terugbetaling via de mutualiteit aan te vragen. Dat is in sommige gevallen van toepassing wanneer het hangend vel van het ooglid het zicht fors belemmert.

De verdoving bij ooglidcorrecties

De ooglidcorrectie gebeurt onder lokale verdoving: het ooglid gaan we dus verdoven met een inspuiting. Verder verloopt deze helemaal pijnloos. We gaan eerst de lijnen markeren waarlangs we de insnede maken. Dan gaan we hier een dun reepje vel verwijderen en een beperkt laagje van de onderhuidse spierlaag.   Tijdens de ooglidcorrectie zal Dr Charlotte Renier steeds uitleg geven zodat u stap per stap weet wat u kan merken of voelen. Zo verloopt de ooglidcorrectie een pak aangenamer en vlotter. Dan wordt dit met een zeer dunne doorlopende hechting dichtgenaaid. Er worden nog enkele extra hechtingen bijgeplaatst zodat de wonde mooi toe is.  Reken dat de ingreep voor beide oogleden in totaal 45 minuten duurt. Nadien gaan we hier een cold pack op leggen zodat de zwelling na de ooglidcorrectie beperkt blijft.

De genezing na de ooglidcorrectie

De eerste uren na de ingreep kan er wel een druppeltje bloed uit de wonde komen. En de volgende ochtend kunt u een druppeltje op uw kussen vinden. Dat is niet abnormaal. Daarom zal de verpleging u tonen hoe u wat ijskoeling kunt aanbrengen en raden we aan om de eerste nacht met het hoofd iets hoger te slapen.

De eerste dagen tot de eerste week zal er een zwelling zijn van de huid rond de ingreep. Soms is er ook een kleine bloeduitstorting aanwezig (blauwe plek), we proberen dit zoveel mogelijk te vermijden.  Dag 2 en 3 zal de zwelling het meest zijn en na enkele dagen kunnen de wondjes ook wat jeuken. Dit is helemaal normaal en hoort bij de wondheling.

Na 7 à 8 dagen gaan we de draadjes op de raadpleging verwijderen. Op dat moment kan er nog wat verkleuring en/of zwelling aanwezig zijn, maar dat is individueel verschillend. Uiteindelijk zal de insnede van de ooglidcorrectie samenvallen met een plooi in het ooglid zodat na de genezing de insnede niet meer zichtbaar zal zijn.

Voor & na de blepharoplastie: voorbeelden

voorna
voorna
ooglidcorrectie voor en na 4
ooglidcorrectie voor en na

Ervaringen na een ooglidcorrectie

Ingreep bovenste ooglidcorrectie door dr Charlotte Renier. Zeer geslaagd en goede opvolging! Nu 4 maanden later en zeer tevreden over het resultaat. Wat me destijds ongelukkig maakte is nu verleden tijd. Gewoon de eerste stap zetten. Top!

Greet L.

Ik liet in december na heel lang twijfelen een ooglidcorrectie doen door Dr. Charlotte Renier. Nu vraag ik me af waarom ik dit niet eerder deed! Deze dokter verdient de titel TOPdokter! Niet alleen door wat ze kan maar ook door wie ze is. Ze geeft vertrouwen en duidelijke uitleg vooraf. De behandeling zelf is pijnloos en weer die rustige ,aangename aanpak . Het genezingsproces verloopt precies zoals ze zegt. Ik ben nog elke dag blij met het resultaat!.Dus wie zou twijfelen: niet meer aarzelen maar doen , u bent aan beste adres!

Hilde T.

Vorig jaar bovenste ooglidcorrectie op beide ogen laten uitvoeren door Dr. Charlotte Renier. Tevoren heb ik goede informatie gekregen. De ingreep zelf is goed en vlot verlopen. Ook de nazorg was heel goed. Snelle genezing. Het resultaat is een hele verbetering. Weg met de wat trieste aanblik. Heel blij dat ik het heb laten doen.

Yvonne G.

Begin oktober bovenste ooglidcorrectie op beide ogen laten uitvoeren door Dr. Charlotte Renier. Zeer duidelijke uitleg gekregen en zeer goede opvolging. Je kan altijd bij haar terecht als je nog vragen zou hebben. De ingreep is zeer geslaagd. Ik had dit al veel eerder moeten laten doen.

Perrine R.

Ooglidcorrectie laten uitvoeren door dr Charlotte Renier . Zo fijn en pijnloos uitgevoerd . Ben heel tevreden . Ben een ander mens . Bedankt Charlotte

Dirk V.

Over 3 maanden een ooglidcorrectie uitgevoerd door Dr Charlotte. 1ste kontakt super verlopen. Perfecte opvolging. Zowel professionaliteit, vriendelijkheid, alles was top. Een echte aanrader. Bedankt voor de goede zorgen.

Carine H.
ooglidcorrectie dr charlotte renier

Dr Charlotte Renier

Dr Charlotte Renier studeerde in 2009 af als oogarts aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar zij tevens een jaar wetenschappelijk onderzoek verrichtte naar glaucoom. In 2009 behaalde zij Europese erkenning door de European Board of Ophtalmology in Parijs, waarna ze lid werd van de European Society of Cataract & Refractive Surgery (ESCRS). Van 2011 tot 2014 was Dr Charlotte Renier werkzaam in Nederland als academisch staflid in het Leidens Universitair Medisch Centrum en het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Hier legt zij zich voornamelijk toe op ooglidcorrecties

De prijs van een ooglidcorrectie

Medische ooglidcorrectieFunctionele, terugbetaalde ooglidcorrectie
1.000 euro voor beide oogledenPrijs is afhankelijk van de goedkeuring
van de adviserend geneesheer en de
terugbetaling van de mutualiteit

Veelgestelde vragen

Wat kost een ooglidcorrectie?

Meestal is dit 1.000 euro (een esthetische ingreep waarbij er ook functionele last is zoals een zwaartegevoel, eczeem, ...). In extreme gevallen (belemmering van het zicht) is er nog meer terugbetaling van de mutualiteit

Gaat iedereen aan mij zien dat ik een plastische ingreep ondergaan heb?

Deze vraag wordt erg veel gesteld tijdens de raadpleging. Patiënten vertellen mij: “Wij willen er frisser uitzien en van dat onaangenaam zwaartgevoel verlost zijn, maar we willen zeker niet hebben dat iedereen aan ons ziet dat we een plastische ingreep ondergaan hebben.” Omdat we enkel thv de bovenste oogplooi werken, zal het litteken achteraf verscholen zitten in de oogplooi en naar buiten toe mooi meelopen met een lachrimpeltje. Deze zal dus later niet meer zichtbaar zijn. De oogstand en de ooghoeken worden niet onnatuurlijk opgetrokken zoals bij een (mini-)facelift.

Hoe moet ik de wonde verzorgen na de ingreep?

Zelf hoeft u de wonde niet te ontsmetten na de ingreep. Deze werd door ons grondig ontsmet voor de ingreep. ‘s Morgens en ’s avonds mag u met een koud, proper washandje zachtjes op de wonde deppen. U mag nooit over de wonde wrijven. Liefst geen make-up of crèmes gebruiken de eeste twee weken na de ingreep. Crèmes kunnen inkapselcystjes veroorzaken en bij make-up rond het oog komt er steeds wat in de wonde.

Hoe lang kan ik na de ooglidcorrectie niet werken?

Uiteraard hangt dit af van het type werk dat u verricht. De eerste week tot 10 dagen is het niet fijn om onder de mensen te komen. Thuis werken en PC werk vormen helemeaal geen probleem. Indien er eventueel werkonbekwaamheid nodig is, moet u dit met de arts bespreken.

Wanneer mag ik na de ingreep terug autorijden?

Na de ingreep hebben we liever niet dat u zelf met de auto naar huis rijdt. Dus is het handiger dat u opgehaald wordt of dat er iemand op u wacht. De volgende dag mag u gerust weer zelf rijden. Als u naar de raadpleging komt om de draadjes te laten verwijderen, kunt u gewoon zelf rijden indien u dat wenst.

Moet ik op iets letten vóór de ooglidcorrectie?

Een week voor de ingreep wordt er best geen oogmake-up meer aangebracht. Twee dagen vóór de ingreep liefst ook geen alcohol meer nuttigen. Bloedverdunnende medicatie (ook aspirine) mag u slechts innemen na overleg met de arts. Een cardiale defibrillator laten we door een cardioloog tijdelijk uitschakelen. Het is fijn om thuis al een Cold Pack in de diepvries of een Therapearl-oogmaskertje in de koelkast klaar te leggen. Zo kunt u meteen de koeling verder zetten als u thuiskomt.

Hoe lang duurt het herstel van een ooglidcorrectie?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Meestal zal er de eerste 10 dagen zwelling zijn en evt een lichte bloeduitstorting. Bij de meeste mensen is de ingreep na 10 dagen voor anderen niet meer zichtbaar.

Wanneer wordt een ooglidcorrectie vergoed?

Er is terugbetaling wanneer het vel van het ooglid tot voor de pupil komt en het zicht dus fors belemmert. Dat moet goedgekeurd worden door onze tests voor te leggen aan de adviserend geneesheer

Hoe lang duurt de zwelling na een ooglidcorrectie?

De meeste zwelling is de eerste 3 a 4 dagen. Daarna neemt die fors af, tegen dag 10 is quasi alle zwelling verdwenen.

Hoe krijg je een ooglidcorrectie vergoed?

Hiervoor moet een dossier ingediend worden bij de adviserend geneesheer met foto's en een gezichtsveld van bij de oogarts. Die oordeelt dan of de ingreep 'medisch noodzakelijk is'

Hoe lang blijft een ooglidcorrectie?

De huid heeft op lange termijn altijd wat de neiging om opnieuw wat uit te rekken. Daardoor zien we dat zo'n ingreep soms na 10 jaar moet herhaald worden. Dat hangt ook af van de aard van het vel, genetisch dus.

Wanneer zie ik het eindresultaat na een ooglidcorrectie?

Na een tiental dagen gaat de ingreep quasi niet meer te zien zijn voor andere mensen. Na 2 maanden zien we uiteindelijk het eindresultaat.

Wanneer kan ik make-up aandoen na een ooglidcorrectie?

De eerste 2 weken na de ingreep mag u geen make up in die regio aanbrengen. Dat is omdat make-up in de wonde kan opgenomen worden en minder mooi geneest.