Dagboek van het herstel na een ooglidcorrectie

Dag 1

De dag van de ingreep is eindelijk aangebroken. Gedaan met hangende oogleden en de vermoeide blik. Ik word hartelijk ontvangen in de dagkliniek van AZ Zeno – Campus Blankenberge. De verpleegkundige neemt mijn bloeddruk en meet mijn temperatuur, ik krijg een pilletje om rustig te worden.
Ongeveer 1 uur later word ik naar de operatiezaal gebracht voor de ooglidcorrectie. Dokter Renier stelt mij onmiddellijk op mijn gemak. Ik moet recht opzitten, ze tekent de exacte plaatsen op mijn oogleden af. Daarna vraagt ze om neer te liggen, zij dient de plaatselijke verdoving toe en begint met de eigenlijke ingreep. Pijn heb ik nog niet gevoeld, ook de dagen erna zal dit niet het geval zijn.

Tijdens de ingreep speelt er muziek op de achtergrond en kan ik de dokter de nodige vragen stellen. Na 45 minuten zit de ingreep erop. Dokter Renier geeft zeer duidelijke info over het verloop van de volgende uren en dagen. Ik krijg oogdruppels mee voor het geval ik last zou hebben van droge ogen. Voordien had ik daar soms last van aan 1 oog, de komende dagen zal ik enkel aan dat oog last hebben.  Terug in de dagkliniek krijg ik een kopje koffie en volgt de eerste koeling van de ogen. 45 minuten later kan mijn echtgenoot mij komen ophalen, zelf mag ik die dag niet autorijden. Ik ben net geen 3 uur in de kliniek geweest.

In de spiegel zie ik al onmiddellijk het resultaat: ik heb terug oogschelpjes!! Die avond moet ik elk uur gedurende 10 minuten mijn ogen koelen, ik kocht hiervoor een speciaal oogmasker bij de apotheek.

Dag 2

Voor het ontbijt neem ik 5 granulen Arnica montana (ook nog op dag 3) tegen de blauwe plekken.  Vandaag moet ik opnieuw elk uur gedurende 10 minuten mijn ogen koelen. Tussendoor werken op de pc lukt, maar het wordt vooral een dag wat rustig aan doen. De blauwe plekken en zwellingen vallen vandaag mee.

Dag 3

Vanaf vandaag moet ik mijn ogen niet meer koelen, omdat dat geen zin meer heeft. ’s Morgens en ’s avonds dep ik heel voorzichtig met een washandje op mijn oogleden. Ik begin stilaan op een panda te gelijken met onder en boven mijn ogen een variatie aan kleuren (rood, geel, paars). Ik heb last van vermoeide en branderige (dit laatste vooral ’s avonds) ogen, maar dit is slechts tijdelijk. De eerste dagen heb ik ook gezwollen ogen bij het opstaan: dit verdwijnt na enkele uren, na een paar dagen heb ik daar ook steeds minder last van.

Dag 4

Vandaag is het pandagevoel het sterkst: een groot palet aan kleuren én zwellingen.

Dag 5

Vandaag begint geel de rode en paarse kleuren te verdringen. De volgende dagen trekken ook de zwellingen geleidelijk aan weg.

Dag 9

Vandaag worden de hechtingen  van de ooglidcorrectie verwijderd in de Oogkliniek. Dokter Renier doet dit heel voorzichtig, het is dan ook volledig pijnloos. Er zijn 2 kleine bloedingen, maar die worden onmiddellijk ontsmet. Ik heb nog wat bloedkorstjes en velletjes, ik blijf tweemaal per dag mijn oogleden deppen. Dag na dag verbeteren de resterende blauwe plekken en ook de littekens worden minder zichtbaar. Met het schminken van mijn ogen wacht ik nog een tiental dagen.

Conclusie: een ooglidcorrectie brengt kleine ongemakjes mee. Zonder zonnebril ben je ook een kleine 2 weken niet echt om aan te zien ;-)
Dit alles weegt niet op tegen het feit dat ik terug frisse en grote ogen heb. Na 3 maanden moet ik terug op consultatie bij dokter Renier voor het eindresultaat. We zullen dan de foto’s voor en na duidelijk kunnen bekijken.