Wat zijn droge ogen?

Onze tranen worden gemaakt door onze traanklieren. Zij maken het waterige deel van de tranenfilm, dat is zo’n 90% van de tranen. Daarnaast zijn er miniscule kliertjes in het wit van je oog (de conjunctiva) die water en mucus aanmaken. En de kliertjes van je ooglid (meibomiusklieren) maken een soort van olie aan. Die olielaag drijft bovenaan de tranenfilm en gaat ervoor zorgen dat de tranen niet snel verdampen. Wanneer één van deze delen minder goed is gaan we een irratie gevoel krijgen. Bij sommige mensen voelt dit aan als een “vermoeid gevoel”, bij andere eerder schurend of droog.

Wat is de oorzaak van droge ogen?

  1. Vaak is dit hormonaal: we zien de klachten vaak ontstaan bij vrouwen boven de 45, wanneer de hormonen veranderen.
  2. Ook met de leeftijd zien we sowieso een achteruitgang van de kwaliteit van de tranen: soms zijn de ogen te droog, soms zijn er te veel tranen.
  3. Bepaalde medicatie kan ook de ogen uitdrogen: antidepressiva, anti histaminica.
  4. Sommige ziektes kunnen dit geven (Sjogren syndroom, diabetes, schildklieraandoeningen).
  5. Ook na bepaalde ingrepen kunnen we (tijdelijk) meer droge ogen zien: na een cataract operatie of wanneer we ogen laseren.
  6. Contactlensgebruik kan na jaren ook meer gevoelige en droge ogen doen onstaan.

Wat te doen tegen droge ogen?

Oogdruppels indoen:

Dit is in 99% van de gevallen de te verkiezen oplossing. Wanneer je maar af en toe druppelt, of maar voor een korte tijd is een standaard kunsttraan meer dan voldoende. Wanneer je echter voor lange tijd moet druppelen gaan we oogdruppels verkiezen zonder bewaarmiddel. Hieronder zie je een kort overzicht van frequent gebruikte oogdruppels:

Waterige druppels: Deze zijn de meest lichte oogdruppels. Ze zijn voldoende voor licht droge ogen, maar gaan vrij snel uitgewerkt zijn. Zij zijn door hun samenstelling ook wat goedkoper dan visceuzere druppels. Voorbeelden zijn: Systane ultra, Hylo Fresh, Lacrystat, Hydrabak

Medium-visceuze druppels: Deze gaan al duidelijk langer blijven werken dan de lichte standaard kunsttranen. Meestal geven ze 30 minuten tot 1 uur verlichting. Deze oogdruppels zijn wel wat dikker maar gaan het zicht niet belemmeren. Voorbeelden zijn Thealoz Duo, Visionlux, Systane Geldrops

Visceuze, gelachtige druppels: Deze zijn nog sterker en gaan dus langer inwerken, vaak langer dan een uur. Nadeel is dat ze zodanig dik zijn dat het zicht er even waziger op wordt. Voorbeelden zijn Hylo-gel (deze gaan we vaak geven na ogen laseren), Systane geldrops (geven we vaak bij mensen die snel wat te veel tranen hebben wanneer ze naar buiten gaan. Deze druppel maakt de tranen steviger en beschermen de ogen wat tegen irritatie) en Thealoz Duo Gel.

Oogzalven:

 Dit gaan we gebruiken bij extreem droge ogen, vooral meer ’s nachts. Zeer goede types zijn Duratears (deze werkt vooral smerend) en Vitapos oogzalf (deze werkt smerend en zorgt voor een betere genezing van oppervlakkige wondjes door de droogte).

Traankanaal plugs:

Wanneer druppels of oogzalf te vaak nodig zijn of onvoldoende zijn kunnen we ook een plugje in het traankanaal plaatsen. Meestal plaatsen we permanente plugs van silicone. Dit zorgt ervoor dat ongeveer 90% van de tranen niet afgevoerd worden en dus langer het oog vochtig houden. Ze blijven in principe 1 jaar of langer te plaatse, vaak vallen ze dan spontaan uit. Als ze te veel irriteren kunnen we ze gewoon verwijderen

IPL behandeling:

Sommige vormen van droge ogen worden veroorzaakt door slecht werkende meibomiuskliertjes. Die kliertjes produceren normaal olie, maar deze olie is te dik waardoor de kliertjes verstopt raken. We kunnen dan met pulserend licht (Intermittent Pulsed Light) die klieren weer activeren.

Welke lenzen bij droge ogen?

Vaak wordt het dragen van contactlenzen bij te droge ogen veel lastiger. De ogen voelen vermoeider aan en worden meer rood en geïrriteerd. Wanneer de droogte echt te uitgesproken is, ga je geen contactlenzen meer kunnen dragen. Bij beperkte droogte gaan we aanraden om over te schakelen op daglenzen. We verkiezen ook lenzen die beter verdragen worden bij droge ogen zoals de Acuvue lenzen van Johnson & Johnson of de Alcon Total One lenzen. Je kan hier bovenop ook kunsttranen druppelen, best een soort zonder bewaarmiddel. Wanneer je ook die lenzen niet goed kan verdragen zal je toch moeten overschakelen op een bril.