Wallen onder ogen, hoe onstaan ze & wat is de oplossing?

 

Met de leeftijd wordt het bindweefsel onder de ogen minder strak en kan de huid daar wat meer gaan doorbuigen. We zien dan dat er wat vet vanuit de orbita gaat doorbuigen naar buiten toe, zodat er een lichte walvorming ontstaat. Een tweede mogelijke oorzaak is een vochtophoping. Dan zien we typisch dat de wallen ’s ochtends meer uitgesproken zijn doordat de vochtdruk tijdens de nacht (door het plat liggen) hoger is. Tijdens de dag neemt die dan weer wat af.

Er zijn dus verschillende soorten ooglidwallen:

  • een ooglidzwelling die onstaat na een acute  allergische reactie. Dit is van voorbijgaande aard, de behandeling hiervan is anti-allergische medicatie
  • een licht doorbuigen van het orbitaal vetweefsel. Dit is zijn de wat typische leeftijdsgebonden  oogwallen en deze kan je met een huidzalf verminderen (cfr hieronder)
  • een vochtophoping; deze is meer zichtbaar ’s ochtends doordat de vochtdruk hoger is wanneer je ’s nachts plat ligt. Tijdens de dag neemt dit weer af.

Wanneer de wallen chronisch worden kan dat soms esthetisch storend zijn. Een operatie hierbij is mogelijk, maar vaak kan dit ook gewoon met een creme worden weggewerkt

Ooglid wallen, hoe kan je ze wegwerken zonder operatie?

Er bestaan hier goede middeltjes voor: speciale cremes voor die (tijdelijk) de huid weer wat strakker maken. De typische leeftijdsgebonden wallen van het onderste ooglid nemen hierbij duidelijk af. Let wel, het is een tijdelijk effect, meestal verdwijnt dit weer na een viertal uur.  Een zeer goed product hiervoor is Remescar ooglidwallen, beschikbar bij je apotheker.