Wallen en donkere kringen onder de ogen kunnen je een vermoeide blik geven. Je ziet er vaak uit alsof je ouder bent dan je in werkelijkheid bent.

Of mensen zeggen je vaak dat je er moe uitziet. Gelukkig bestaan er verschillende veilige en effectieve behandelingen om donkere kringen, wallen en vermoeidheid onder de ogen te verminderen of zelfs helemaal weg te werken.

Wat is het verschil tussen wallen en donkere kringen onder je ogen?

Veel mensen weten niet wat het verschil is tussen wallen en donkere kringen onder hun ogen. Donkere kringen en wallen zijn twee verschillende kwalen. Beide vereisen echter een andere wallen behandeling.

Een wal is een uitstulping onder het oog die wordt veroorzaakt door overtollig huid, vet of vocht. Het vet onder je oog heeft een dempende functie en zorgt ervoor dat jouw oogbol soepel in de oogkas kan bewegen.

Sommige mensen hebben oogkassen die anatomisch te klein zijn voor dit dempende vet, waardoor zij meer druk ervaren rond hun ogen.

Donkere kringen onder de ogen zijn groeven in de huid en hebben een donkere kleur. Deze kleur kan erfelijk zijn, maar ontstaat ook door een tekort aan vocht onder je ogen.

Hierdoor wordt de huid dunner. In de buurt van je ogen is deze huid sowieso erg dun. En je kunt dan de blauwe vaatjes of het grijze schedelvlies door de huid heen zien.

donkere kringen onder de ogen

Er zijn verschillende soorten ooglidwallen:

  • een ooglidzwelling die ontstaat na een acute allergische reactie. Dit is van voorbijgaande aard, de behandeling hiervan is antiallergische medicatie
  • een licht doorbuigen van het orbitaal vetweefsel. Dit zijn de wat typische leeftijdsgebonden oogwallen en deze kan je met een huidzalf verminderen (cfr hieronder)
  • een vochtophoping onder het oog: deze is meer zichtbaar ’s ochtends doordat de vochtdruk hoger is wanneer je ’s nachts plat ligt. Tijdens de dag neemt dit weer af.

Wanneer de diepe wallen en donkere kringen onder de ogen chronisch worden kan dat soms esthetisch storend zijn. Een cosmetische ingreep door een plastisch chirurg of operatie hierbij is mogelijk, maar vaak kan dit ook gewoon met een crème worden weggewerkt.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van wallen en donkere kringen onder de ogen?

1. Leeftijd

Wallen of donkere kringen kunnen verschillende oorzaken hebben. De eerste is veroudering. Met de leeftijd wordt het bindweefsel onder de ogen minder strak en kan de huid daar wat meer gaan doorbuigen.

We zien dan dat er wat vet onder de ogen vanuit de orbita gaat doorbuigen naar buiten toe, zodat er lichte wallen ontstaan.

Naarmate we ouder worden, ondergaat de huid structurele veranderingen die de conditie van de huid beïnvloeden. Deze veranderingen worden beïnvloed door intrinsieke (natuurlijke) veroudering die afhangt van genetische aanleg en algemene gezondheid.

Als je ouder wordt, produceert je lichaam minder collageen, wat wallen en donkere kringen kan veroorzaken.

oudere vrouw met wallen

2. Vochtophoping

Een tweede mogelijke oorzaak is een vochtophoping. Dan zien we typisch dat de oogwallen ’s ochtends meer uitgesproken zijn doordat de vochtdruk tijdens de nachtrust (door het plat liggen) hoger is. Tijdens de dag neemt die dan weer wat af.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan een vochtophoping onder de ogen, waaronder de hoeveelheid slaap die je krijgt, de kwaliteit van je slaap en je dagelijkse activiteiten.

Als je weinig slaap krijgt, of als je niet lekker slaapt, dan is het waarschijnlijker dat je wallen onder de ogen hebt. Ook bepaalde medicijnen, zoals anti-allergie medicijnen, kunnen een bijdrage leveren aan wallen onder de ogen.

vocht onder ogen

3. Stress

Door stress kan je je moe, angstig of geïrriteerd gaan voelen. Dit is zeker niet de enige oorzaak van wallen of donkere kringen.

Ten gevolge van stress ga je vaak ook naar ongezond voedsel, alcohol of sigaretten grijpen. Dit kan er weer voor zorgen dat je ogen er gezwollen uitzien of dat er donkere kringen onder je ogen verschijnen.

4. Genetische aanleg

Je kunt aanleg hebben voor gezwollen ogen. Bij sommige mensen is de oogkas anatomisch te klein, waardoor ze vaker last hebben van donkere kringen, wallen en zwellingen aan de onderste oogleden.

5. Ongezond voedingspatroon

Als je veel ongezonde voeding eet, zal dit waarschijnlijk direct zichtbaar zijn aan je uiterlijk. Eet gezond is de boodschap. Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een gezonde, stralende huid.

6. Roken, alcohol en cafeïne

Alcohol en cafeïne zorgen ervoor dat het lichaam meer water verliest dan het opneemt. Drink alcohol en cafeïne houdende dranken met mate om je lichaam goed gehydrateerd te houden zodat je wallen verwijderen zonder operatie.

Als je stopt met roken, maak je meer collageen aan en zal het bloed gemakkelijker naar je huid stromen, waardoor je huid er stralender uitziet.

7. Dunnere huid onder de ogen

De huid rond je ogen is dunner dan de die op de rest van je lichaam, en daardoor is ze doorzichtiger. Bloedvaten schijnen er beter doorheen.

Het bloed zelf is blauwachtig, omdat het bloed naar het hoofd stroomt wanneer je opstaat of snel beweegt en kunnen vooral mensen met een lichte huid treffen met donkere kringen en wallen onder de ogen. Als je een donkere huid hebt, is de kans groot dat je last hebt van hyperpigmentatie dat zich in dit gebied ophoopt.

Onder je ogen zijn er minder talgklieren dan de rest van het gezicht, waardoor de natuurlijke filmlaag minder goed in staat is om de huid gehydrateerd te houden. Hierdoor kunnen donkere kringen, lijntjes en wallen ontstaan.

.

dunne huid onder ogen wegwerken

8. Hormoonwisselingen

Ook hormoonveranderingen kunnen een oorzaak zijn van donkere kringen en wallen. Je zult bijvoorbeeld merken dat de donkere kringen en wallen erger zijn tijdens je menstruatie. Om ervan af te komen, zijn er in dit geval geen specifieke opties. Wat kan helpen is een gezonde leefstijl.

9. Allergieën

Als je allergieën hebt, kunnen je ogen opzwellen en kunnen er donkere kringen onder jouw ogen ontstaan. Als je veel last hebt van deze aandoening, raadpleeg dan een arts. Er zijn tegenwoordig veel remedies voor mensen met een allergie, dus er is er vast wel een voor jou.

Hoe kan ik wallen en donkere kringen onder de ogen voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips over hoe je ernstige wallen en donkere kringen onder je ogen verminderen kan:

1. Drink zo weinig mogelijk cafeïne houdende dranken

Cafeïne is niet alleen slecht voor wallen, maar het kan ook invloed hebben op je slaap. Als je laat op de avond koffie of thee drinkt, dan kun je moeilijker inslapen en uiteindelijk een slechtere nachtrust krijgen.

Een slechte nachtrust kan weer leiden tot wallen en donkere kringen. Het is dus aan te raden om cafeïne niet te laat op de dag te drinken en ook bewust te zijn van de hoeveelheid die je consumeert.

Als je besluit om minder cafeïne te drinken, dan kun je overwegen om te switchen naar deca koffie of thee, of om helemaal over te stappen op cafeïnevrije dranken.

Drink bovendien voldoende water om uw lichaam gehydrateerd te houden en je huid er gezonder uit te laten zien. Door te zorgen voor een gezonde balans tussen cafeïne, water en een gezonde levensstijl, kun je wallen en donkere kringen onder de ogen voorkomen.

2. Eet minder zout

Door de hoeveelheid zout die je eet te verminderen, kun je in een oogwenk wallen wegwerken. Heb je regelmatig last van wallen onder je ogen?

Houd dan dagelijks bij hoeveel zout je binnenkrijgt. Zorg ervoor dat je niet meer dan 2,3 milligram zout per dag binnenkrijgt.

3. Slaap voldoende

Donkere kringen en wallen onder de ogen kunnen ontstaan wanneer de kleine bloedvaten onder de ogen zichtbaar beginnen te worden.

Ze kunnen optreden als je na één nacht onvoldoende slaapt, maar kunnen een chronisch probleem worden als je niet genoeg slaapt. Schenk dus voldoende aandacht aan je slaap. Probeer elke nacht 7-9 uur te slapen om uw huid rust te geven en te herstellen.

4. Vitaminen en mineralen

Een gezonde voeding is belangrijk voor onze gezondheid en frisse uitstraling, en dit geldt ook voor de huid rond onze ogen.

Veel voedingsstoffen spelen een cruciale rol bij het behoud van een gezonde en stralende huid, en een gebrek aan deze voedingsstoffen kan bijdragen aan het ontstaan van wallen en donkere kringen.

Vitamine C en E zijn belangrijke antioxidanten die helpen om de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten helpen ook om de bloedcirculatie te bevorderen, waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter naar de huid kunnen worden getransporteerd.

Een gebrek aan vitamine C en E in de voeding of veel ongezonde voeding eten kan leiden tot een slechte bloedcirculatie. Hierdoor ontstaan wallen en krijg je een vermoeide uitstraling.

Mineralen zoals ijzer en zink spelen ook een belangrijke rol bij de gezondheid van onze huid. Ijzertekort zorgt voor een blekere huid en dunne huid, waardoor wallen en donkere kringen opvallender worden.

Zink is nodig om collageen te produceren, een belangrijke stof voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. Een gebrek aan zink kan leiden tot huidveroudering, waardoor wallen en donkere kringen meer opvallen.

5. Vermijd de zon

Om te voorkomen dat UV-straling invloed heeft op onze huid, is het belangrijk om regelmatig in te smeren met een crème met SPF. Kies een product met een hoge SPF-factor, afhankelijk van uw huidtype en de hoeveelheid tijd die u doorbrengt in de zon.

Bovendien is het belangrijk om niet te lang in de directe zon te blijven, vooral tijdens de uren waarin de zon het sterkst is, tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Het is ook verstandig om andere maatregelen te nemen om uw huid te beschermen, zoals het dragen van een hoed, zonnebril en luchtige kleding. Al deze maatregelen helpen uw huid te beschermen tegen UV-straling en kunnen helpen om huidveroudering, wallen en donkere kringen te voorkomen.

6. Geef je ogen voldoende rust

Onze moderne levensstijl omvat veel tijd doorbrengen met digitale apparaten zoals laptops, telefoons, televisies en tablets. Terwijl deze apparaten ons veel gemak en toegang tot informatie geven, kunnen ze ook invloed hebben op onze ogen en visie.

Staren naar schermen voor lange tijd kan leiden tot vermoeidheid, droge ogen en hoofdpijn. Het is daarom belangrijk om te beperken hoeveel tijd we doorbrengen met het kijken naar deze apparaten. Probeer regelmatig korte pauzes te nemen en uw ogen te laten ontspannen.

ogen krijgen geen rust

7. Neem voldoende ontspanning

Ontspanning is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van wallen en donkere kringen onder de ogen.

Het is belangrijk om elke dag tijd te nemen om te ontspannen en uw ogen rust te geven. Dit kan door regelmatig te knipperen of door het geven van een korte oogmassage.

Oogmassages zijn een effectieve manier om de bloedsomloop in de ooggebieden te verbeteren en zo wallen en donkere kringen te verminderen. U kunt dit doen door zachte, ronddraaiende bewegingen te maken rondom uw ogen, of door uw wijsvingers op de binnenhoeken van uw ogen te plaatsen en zachte druk uit te oefenen.

Hoe kan je wallen en donkere kringen wegwerken zonder operatie?

Wallen bestaan grotendeels door vet en overtollige huid. Jij kunt een deel van het vocht (de 10% die geen deel uitmaakt van de wallen) verwijderen of een beetje wegwerken door met jouw vingers van je neus naar je jukbeenderen te masseren, in de wallen.

Dit zal dat water in de lymfekanalen duwen, die het zullen afvoeren waardoor je de wallen zal wegwerken.

Wallen zijn grotendeels erfelijk, dus je kunt er weinig aan doen om ze volledig te laten verdwijnen, behalve ze accepteren of de wallen wegwerken door een paar hulpmiddeltjes. Donkere kringen worden veroorzaakt door slechte leefgewoontes. Gelukkig kan je er enige controle over uitoefenen door gezond eten en voldoende slaap.

wallen wegwerken onder ogen

Hoe kan je wallen verwijderen zonder operatie zoals een onderooglidcorrectie? Wij geven je hier enkele eenvoudige tips hoe je makkelijk wallen onder de ogen kan wegwerken zodat je weer een stralende blik krijgt.

1. Crèmes

Verschillende crèmes met een hoge concentratie fruitzuren die (tijdelijk) de huid weer wat strakker maken kunnen goed helpen en je wallen wegwerken.

De typische leeftijdsgebonden wallen van het onderste ooglid nemen hierbij duidelijk af. Let wel, het is een tijdelijk effect, meestal verdwijnt dit weer na een viertal uur. Een zeer goed product hiervoor is Remescar ooglidwallen, beschikbaar bij je apotheker.

2. Gezichtsmasker

Doe eens per week een ontspanningsmasker op jouw gezicht of onder je ogen. Maskers kunnen wallen verwijderen zonder operatie, je vermoeide uitstraling verminderen en je in de plaats een jonge uitstraling geven.

3. Aambeienzalf

Aambeienzalf wordt door veel modellen gebruikt voor het wegwerken van donkere vlekken en wallen. Het effect op korte termijn is prima, maar pas op met het gebruik voor op lange termijn.

4. Koude schijfjes komkommer

Komkommerschijfjes op je ogen leggen is een natuurlijke remedie tegen wallen of donkere kringen. Om er het meeste voordeel uit te halen: zet komkommerschijfjes minstens een half uur in de koelkast voordat je ze op de ogen aanbrengt om je wallen weg te werken.

koude schijfjes komkommer voor wallen

5. Koude compressen

Gebruik koude kompressen om de zwelling onder je ogen te verminderen en de huid weer samen te trekken. Leg een koude lepel of een zak bevroren erwten op je oogleden gedurende vijf minuten en het gezwel aan je onderste oogleden zullen verwijderen.

6. Gebruik make-up

Wil je snel je wallen wegwerken? Dat kan met make-up! Om donkere kringen onder je ogen te camoufleren, kies je best een concealer met een oranje of rode ondertoon. De oranje of rode tint neutraliseert de blauwe of paarse kleur van donkere kringen.

donkere kringen onder-ogen verwijderen met make up

7. Aardappelen

Een aardappel kan het vocht uit je wallen wegwerken, waardoor je huid er frisser uitziet. Geweldig voor die donkere kringen en wallen onder de ogen. Het zijn de aardappelenzymen die het vocht uit je wallen trekken en donkere kringen lichter maken.

8. Injecties en laserbehandelingen

Als je last hebt van wallen of donkere kringen rond je ogen, kan er een cosmetische ingreep door een plastisch chirurg worden uitgevoerd die jouw wallen wegwerken. Overleg echter eerst met de plastisch chirurg welke chirurgische ingreep of cosmetische behandelingen het beste is voor je type oogprobleem.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ooglidcorrectie om de oogcontour te herstellen of voor een traanbuisvuller met hyaluronzuur om deze gleuf te helpen verminderen. Bij dit soort ingegrepen gebeurt er altijd een lokale verdoving.

9. Vitamines

Als je wallen of een donkere kring hebt kan het zijn dat jouw lichaam meer vitaminen nodig heeft. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B6, B12, C en K kan jouw energieniveau helpen verbeteren.

Te veel zout kan vocht vasthouden, dus als je er uitgerust uit wilt zien, beperk dan het zout en eet meer kaliumrijke voedingsmiddelen. Wil je wallen verwijderen zonder operatie? Eet voedingsmiddelen die ijzer en kalium bevatten zoals spinazie, biefsteak, kikkererwten, kabeljauw, brood en aardappelen.

10. Probeer een oogmassage

Bij wallen verwijderen zonder operatie, kun je een oogmassage proberen. Het is gemakkelijk thuis te doen en het helpt om van die wallen af te komen. Begin met het masseren van je oogleden gedurende een paar minuten.

Dit lijkt te helpen afvalstoffen af te voeren die wallen onder de ogen veroorzaakt, en je wallen zullen afnemen. Gebruik geen vochtinbrengende crème op je ogen als ze gezwollen zijn, want dat kan ze erger maken.

11. Gebruik caffeïne pads

Je kan wallen wegwerken door cafeïne te gebruiken. Je kan een oogroller met cafeïne kopen bij de drogist, maar je kunt ook twee gebruikte Senseo-koffiepads op jouw ogen leggen voor hetzelfde effect.