Last van jeukende ogen? 4 oorzaken en tips om ze te behandelen

Als oogarts horen we vaak mensen klagen van jeukende ogen. Er bestaan goede remedies om dit beter te maken, maar alles begint bij het vinden van de juiste oorzaak van de jeukende ogen.
Het is bijvoorbeeld belangrijk om het verschil te zien tussen symptomen van een allergie of van een infectie zodat deze laatste geen problemen veroorzaakt.  Hieronder zie je een overzicht van veelvoorkomende oorzaken van allergie en hun mogelijk behandelingen.  Heel belangrijk is dat je bij jeukende ogen niet in je ogen gaat wrijven. Dat kan de jeuk erger maken én kan op lange termijn je hoornvlies serieuze schade toebrengen (keratoconus).

Jeukende ogen door hooikoorts

Dit is zowat de meest frequente oorzaak van jeukende ogen. De jeukende, rode ogen worden veroorzaakt door reactie op pollen die in de lucht zweven. Hierbij heb je ook vaak last van andere symptomen zoals veel niezen en een lopende neus. De ogen zijn vaak ook gezwollen.

De klachten worden veroorzaakt door histamine. Dit is een stof die de slijmvliezen aanmaken wanneer ze in contact komen met allergenen, stoffen waar ze overdreven op reageren. Histamine zorgt dan voor de jeuk, roodheid en vaak ook zwelling.

Als je wil weten waar je juist allergisch aan bent, dan kan dit bij de dermatoloog of de neus keel oor arts getest worden.

Hoe kan je jeukende ogen door hooikoorts behandelen?

Verminder je contact komt met pollen:

Let op het weerbericht en blijf binnen wanneer er een hoge pollenindex wordt voorspeld. Draag een beschermende bril wanneer je gaat fietsen: die zorgt ervoor dat je ogen veel minder in contact komen met pollen.

Hou het huis dicht en laat de ramen van je auto dicht. Maak dat je auto is uitgerust met een recente pollenfilter. Thuis kan je een luchtreiniger kopen met HEPA filter die de pollen verwijdert.  In de ventilatieroosters van ramen kan je ook een pollenfilter plaatsen.

Hooikoortsmedicatie

Wanneer dat niet voldoende is kan je de klachten verminderen met anti allergische druppels zoals Allergodil of Opatanol. Deze zijn zonder voorschrift te verkrijgen. Je gebruikt ze best het hele allergieseizoen door. Bij erge allergie kan je er een anti histaminicumpil bij nemen. Voordat je met zo’n behandeling start laat je je ogen best eerst controleren door de oogarts zodat je dit zeker correct behandelt.

Jeukende ogen door korstjes in de wimpers (blefaritis):

Deze aandoening veroorzaakt ontsteking van de ooglidranden. Het kan jeuk, roodheid, schilfering en een branderig gevoel veroorzaken. Blefaritis kan worden veroorzaakt door bacteriële infecties, huidaandoeningen of het gebruik van contactlenzen.  Je kan deze korstjes verwijderen door regelmatig (dagelijks) de korstjes in je wimpers te verwijderen met speciale doekjes (Blephaclean) of reinigende ooglidschuim (Steriblef)

Jeukende ogen door droogte

Een gebrek aan voldoende traanvocht kan leiden tot droge ogen, wat op zijn beurt kan leiden tot jeuk en irritatie. Factoren zoals airconditioning, langdurig gebruik van beeldschermen en bepaalde medicijnen kunnen bijdragen aan het ontstaan van droge ogen.  Hiervoor kan je kunsttranen indoen, waar je in dit artikel meer kan over lezen.