Leesbril behandelen na een cataract operatie

Dankzij goede technologie kunnen we nu cataract beter en beter behandelen. We plaatsen tijdens de cataract operatie een nieuwe lens: deze lens zorgt er meestal voor dat het zicht voor veraf scherp is. Bij het monofocale type (‘standaardlens’) zit hier geen leessterkte in verwerkt. Je ziet dus (meestal) scherp voor veraf maar je hebt nog een leesbril nodig voor dichtbij. Als je nadien toch van die leesbril af wil, wat zijn dan de oplossingen?

Hier bestaan speciale multifocale lensimplantaten voor. We laten dan de ‘gewone’ kunstlens ter plaatse, maar we schuiven hier een dun extra multifocaal lensimplantaat voor. Dit duurt ongeveer 5 minuten en het zorgt ervoor dat het leeszicht beter wordt. Als we zien dat het zicht voor veraf ook niet perfect was dan kunnen we hiervoor ook sterkte steken in deze lens. Deze kan dus het zicht beter maken, zowel voor veraf als dichtbij.  Weet wel: zo’n extra multifocale lensimplantatie na een cataract operatie is niet terug betaald, de mutualiteit beschouwt zoiets als een ‘niet-medische’ ingreep.  Voor deze lensimplantaties kiezen we voor de 1st Q addon lenzen. Deze hebben bewezen dat ze goede resultaten geven, zeer stabiel zijn in geval van astigmatisme en veilig.

Het grote voordeel van deze lenzen is dat ze ‘reversibel’ zijn. Dat wil zeggen wanneer we niet tevreden zijn over het resultaat, we deze vrij makkelijk weer kunnen verwijderen. Daarom kan dit soms een keuze zijn bij mensen die niet zeker zijn of ze een multifocaal lensimplantaat bij een cataract operatie gaan verdragen. Dan kunnen we eerst de cataract operatie uitvoeren en plaatsen we een gewone, monofocale lens. Dan gaan we in 2e tijd (of direct) hier een extra multifocaal lensimplantaat bij plaatsen. Als we nadien toch zouden merken dat deze patient de multifocale lens niet verdraagt, dan kunnen we deze weer makkelijk verwijderen.

Kan een implantlens vervangen worden?

Wanneer een implantlens (geplaatst na cataract of staaroperatie) niet voldoet zijn er verschillende opties: ofwel vervangen (exchange), ofwel bijwerken met de laser, ofwel kunnen we een extra lens plaatsen (1stQ addon) die bijvoorbeeld multifocaal kan werken

Kan je voor de tweede keer aan staar of cataract geopereerd worden?

Nee, die operatie is maar één keer nodig. Wat we wel soms doen is de implantlens proper maken na een cataract operatie (yag laser capsulotomie), een extra (multifocale) lens plaatsen of het zicht scherper maken met laser