Nachtblindheid, ook bekend als nyctalopie, is een visuele aandoening waarbij het moeilijk is om ’s nacht goed te zien. Mensen met nachtblindheid ervaren vaak moeite met autorijden in het donker, wandelen bij weinig licht of het herkennen van objecten in een slecht verlichte omgeving. In dit blogartikel duiken we dieper in de mogelijke oorzaken van nachtblindheid en bekijken we de beschikbare oplossingen voor een helderder nachtzicht.

Er zijn veel mensen die klagen van een verminderd nachtzicht. Meestal is dit vooral bij het autorijden: de borden later zien en details minder goed kunnen onderscheiden in schemerduister. Vaak kunnen we het zicht met een bril dan beter maken. Wanneer het slechte nachtzicht echt extreem is (stoten tegen objecten, echte nachtblindheid) kan er sprake zijn van een netvliesprobleem zoals retinitis pigmentosa of gevorderd glaucoom.

Mogelijke Oorzaken van Nachtblindheid:

Sommige mensen hebben gewoon een minder goed nachtzicht, zonder dat daar echt een duidelijke oorzaak voor is. Dat noemen we met een moeilijk woord congenitale stationaire nachtblindheid. Stationair wil zeggen dat deze niet toeneemt. Genetisch is er dan een licht mindere gevoeligheid van het netvlies (de staafjes) in donkere omstandigheden.

Bijziendheid (myopie) of astigmatisme: Mensen met bijziendheid hebben vaak moeite met zien in het donker. Mensen die licht bijziend zijn, zien goed genoeg zonder bril overdag. Maar die lichte afwijking begint veel feller te storen ’s nachts. Dan kan een lichte bril bij het autorijden al veel meer comfort geven.

Vitamine A-tekort: Nachtblindheid kan worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine A, een essentiële voedingsstof die cruciaal is voor een gezond gezichtsvermogen. Een gebrek aan deze vitamine kan leiden tot een verminderd vermogen om zich aan te passen aan omstandigheden met weinig licht.  In de praktijk komt dit maar zelden voor.

Netvliesaandoeningen: Oogproblemen zoals retinitis pigmentosa, een erfelijke aandoening die het netvlies aantast, kunnen nachtblindheid veroorzaken. Beschadiging van het netvlies beïnvloedt de lichtgevoelige cellen en leidt tot verminderd nachtzicht.

Leeftijdsgebonden Staar: Staar, een vertroebeling van de ooglens die vaak voorkomt bij veroudering, kan ook nachtblindheid veroorzaken. Het belemmert het licht dat het netvlies bereikt.  Een cataract operatie kan dan helpen.

Een ooglaserbehandeling: bij oudere types van ooglaserbehandeling (vooral jaren 2000) kon men maar kleine optische zones behandelen, wat een minder goed zicht gaf ’s nachts. Wanneer we nu de ogen laseren kunnen we betere laserprofielen toepassen waardoor het nachtzicht normaal gezien echt goed is.

Diabetes: Diabetes kan de bloedvaten in het netvlies beschadigen, wat nachtzichtproblemen kan veroorzaken. Deze aandoening staat bekend als diabetische retinopathie.

Oplossingen voor Nachtblindheid:

Voedingssupplementen: Bij nachtblindheid als gevolg van een vitamine A-tekort kunnen voedingssupplementen of veranderingen in het dieet, onder toezicht van een arts, helpen om de tekortkoming aan te vullen.

Brillen of Contactlenzen: Voor mensen met bijziendheid kan het dragen van de juiste bril of contactlenzen het zicht in het donker verbeteren door het beeld op het netvlies te corrigeren.  Soms helpt ook een gele filterbril, dat geeft net iets meer contrast bij het rijden in schemerduister.

Chirurgische Behandelingen: In sommige gevallen, zoals bij cataract, kan een chirurgische ingreep overwogen worden om het nachtzicht te verbeteren. Raadpleeg een oogarts voor advies.

Omgevingsaanpassingen: Maak gebruik van goed verlichte omgevingen, vooral ’s nachts. Gebruik extra lichtbronnen, zoals zaklampen, om de zichtbaarheid te vergroten.

Beheer van Onderliggende Aandoeningen: Voor nachtblindheid geassocieerd met diabetes of andere onderliggende aandoeningen, is effectieve controle en behandeling van de primaire aandoening essentieel.

Nachtblindheid kan verschillende oorzaken hebben, variërend van voedingsgerelateerde problemen tot erfelijke aandoeningen. Het identificeren van de specifieke oorzaak is cruciaal voor het bepalen van de meest geschikte oplossingen. Meestal kan een bril het probleem al oplossen. Raadpleeg altijd een oogarts voor een grondig onderzoek en gepersonaliseerd advies om het nachtzicht te verbeteren. Met de juiste aanpak kunnen individuen met nachtblindheid genieten van een helderder en veiliger zicht, zelfs bij weinig licht.