Waarin verschilt Relex Smile ooglaser van FemtoLASIK ooglaser?

Wanneer we ogen laseren met LASIK wordt er eerst een hoornvliesflapje gemaakt. Bij standaard LASIK gebeurde dit nog met een mesje, bij FemtoLASIK is het de femtosecond laser die deze flap met laserprecisie uitsnijdt. Daarna wordt de patiënt verdraaid naar de excimerlaser; daar zal de chirurg het flapje omklappen. Vervolgens zal de excimerlaser door weefsel te “verdampen” de correctie in het hoornvlies inslijpen. Daarna wordt het flapje weer op zijn plaats gelegd zodat het laserwondje volledig bedekt is, en zowel het zicht als het gevoel zeer snel normaliseren.

Bij Relex Smile ooglaser wordt deze correctie helemaal anders uitgevoerd. Dit type ooglaser kan slechts in enkele centra uitgevoerd worden, omdat hiervoor een heel specifieke femtosecond ooglaser nodig is: de Visumax van Zeiss Meditech. Dit toestel kan owv zijn grote precisie een fijn lensje uitsnijden diep in het hoornvlies. Dit lensje (“lentikel” genoemd) heeft ongeveer de vorm van een zeer dunne contactlens. De totale lasertijd om dit lentikel te maken duurt slechts 26 seconden. De laser maakt in die tijd ook een kleine tunnel van 2mm naar dit lentikel. De chirurg zal dan, via deze tunnel, het lensje verwijderen waardoor de vorm van het hoornvlies verandert en het zicht dus scherper wordt. Waar er bij LASIK een grote insnede aanwezig is (een flap van 20mm) gebeurt dit Relex Smile door “keyhole” microchirurgie van 2mm.

Chirurgische voordelen van SMILE ooglaser tov. FemtoLASIK

Het grote voordeel van Relex Smile is dat de laser werkt in een volledig “gesloten omgeving”. Doordat de femtosecond laser diep in het hoornvlies werkt, gaan omgevingsfactoren geen invloed hebben op het resultaat. Bij de ogen laseren met een excimerlaser zien we dat andere temperatuur, vochtigheid, … in de operatiezaal ook licht andere resultaten zal geven in correctie. Deze zijn beperkt bij lage sterktes, maar bij hoge bijziendheid verklaart dit waarom FemtoLASIK minder nauwkeurig is. De Visumax laser blijft ook bij hogere sterktes even precies werken. De Visumax laser is ook qua ervaring ook een zeer “zachte” ooglaser: andere lasers duwen het hoornvlies tijdens de ingreep vlak, wordt het zicht donker. Er kan dan een onaangenaam drukgevoel ontstaan doordat de laser de druk in het oog hoog opdrijft. Bij Smile ooglaser is deze druk veel minder, is er geen vervorming en valt het zicht tijdens de ingreep niet weg.

Die verschillen maken de procedure zachter, veiliger en minder pijnlijk.

Daardoor zijn er verschillende voordelen, vooral bij hogere bijziendheid:

  1. Er ontstaan minder”sferische aberraties”. Dit zijn zeer fijne afwijkingen die ontstaan bij sommige types ooglaser, omdat het laserpatroon op het perifeer deel van het hoornvlies onjuister wordt. Vooral bij hoge bijziendheid is dit een issue. Dat kan in sommige gevallen verklaren waarom vroeger mensen een achteruitgang merkten van hun nachtzicht
  2. Betere ‘biomechanische stabiliteit’, een steviger hoornvlies dus. De voorste collageenverzels van het hoornvlies zijn de stevigste, en deze werden bij FemtoLASIK juist doorgesneden om de flap te maken. Doordat Relex Smile ooglaser dieper werkt en zonder grote insnede blijft het oog steviger.
  3. Duidelijk minder droogte. Droogte ontstond indertijd bij LASIK doordat de laser oppervlakkige zenuwvezels (die de tranenfilm regelen) doorsneed. Smile gebeurt in de diepere lagen, en de oppervlakkige zenuwvezels blijven dus onaangetast.
  4. We maken geen flap in het hoornvlies. Daardoor kunnen er geen extra problemen ontstaan bij een slag op het oog of andere trauma’s. Politieagenten en militairen mogen om die reden geen flap-based procedures zoals FemtoLASIK ondergaan.
  5. Relex Smile is een snellere procedure doordat er minder stappen nodig zijn
  6. De lasercorrectie wordt niet beïnvloedt door omgevingstemperatuur, vochtigheid, … We zien dat bij FemtoLASIK bij hogere bijzienheid de laser meer tijd nodig heeft. Een langere behandeling zorgt voor meer impact van de omgevingsfactoren en wordt het resultaat minder nauwkeurig. Bij Smile zijn deze factoren niet van tel, en zal een correctie van -8 even nauwkeurig uitgevoerd zijn als een -4