Nee, het blauw licht van je smartphone, PC of tablet zal je ogen niet beschadigen. Er is recent een studie gepubliceerd die fout werd geïnterpreteerd in de pers zodat het lijkt dat deze apparaten op lange termijn je ogen beschadigen. De studie in kwestie was onderzoek van de Universiteit van Toledo en werd gepubliceerd in Scientific Reports. De studie was een laboratoriumopstelling en ging als volgt: ze bekeken wat er gebeurde wanneer een eiwit dat voorkomt in het oog (retinal) wordt blootgesteld aan blauw licht. Dat licht komt natuurlijk voort in het licht van de zon en in het licht van digitale schermen zoals je GSM en computerscherm. In laboratoriumopstelling bleek dat retinal door het blauw licht degradeerde.

Maar er is een groot verschil tussen zo’n zeer theoretisch laboratorium experiment en de werkelijke impact van blauw licht op het oog. Er zijn dan ook veel redenen waarom we in de resultaten van deze studie van ook niet kunnen lezen dat blauw licht schadelijk is:

Dit experiment simuleert niet wat er echt in het oog met blauw licht gebeurt: de geteste cellen zijn niet afkomstig van netvliescellen, ze zijn niet belicht zoals een normale netvliescel zou belicht zijn en de verdedigingsmechanismen die een netvliescel zou hebben waren hier ook niet meer aanwezig.

Het is dus een zeer artificiëel labo-experiment dat je niet kan vergelijken met de werkelijkheid.  De auteurs van de studie hebben dit nadien ook uitvoerig benadrukt.

Is blauw licht dan volledig onschadelijk?

Er zijn wel bepaalde ongemakken die onstaan bij het kijken naar schermen met blauw licht, en deze zijn wel bewezen:

  • Ze kunnen je dag/nachtritme verstoren. Wanneer je ’s avonds laat nog naar wit verlichte schermen kijkt kan dat je produktie van melatonine veranderen waardoor je minder makkelijk inslaapt. Een goede reden dus om ’s avonds je schermtijd te beperken
  • Wanneer je te veel en te lang naar een scherm kijkt ga je automatisch minder vaak knipperen. Daardoor drogen je ogen wat uit waardoor je een vermoeid, branderig gevoel kan krijgen. Dat kan je verbeteren door af en toe een kunsttraan in het oog te doen.
  • Wanneer jonge kinderen veel focussen dichtbij (boeken lezen of schermtijd) gaan ze langzaam hun focus verleggen waardoor ze meer en meer bijziend worden. Dat is ook de reden waarom kinderen nog meer dan vroeger een bril nodig hebben om scherp te zien.