Multifocale brilglazen

Er bestaan verschillende mogelijkheden om scherp te zien voor ver én dichtbij, elk met hun eigen voor- en nadelen: zowel een multifocale bril, multifocale contactlenzen als een operatie met multifocale implantlenzen zijn een oplossing.

Multifocale brilglazen (ofwel overvloeiglazen, progressieve glazen) zorgen voor een brilcorrectie die “overvloeit” van de vertecorrectie bovenaan de bril naar de leescorrectie onderaan de bril. Een progressief of overvloei-glas heeft optische zones in de vorm van een zandloper: bovenaan is er een brede zone, dat scherp ziet veraf, deze vloeit voort in een tussenzone die nauwer is, om weer te verbreden in het leesgedeelte. Buiten deze optische zones treden er optische aberraties op: aan de zijkanten is het zicht dus wazig. Deze figuur illustreert de verschillende zones van een multifocaal glas, met het vertezicht bovenaan en leesgedeelte onderaan. Aan de zijkanten treden vervormingen op.

Deze foto toont het effect van zo’n multifocaal glas als je door het verte-segment kijkt: veraf is alles scherp, maar onderaan in het leesgedeelte zal het dus wazig zijn. Bij het trappen lopen kijk je dus best door het bovenste segment, omdat de trappen in het leesgedeelte wazig zal lijken.

De verschillende groottes en verhoudingen van deze zones worden bepaald in overleg met uw opticien: bij veel PC werk kan bijvoorbeeld gekozen worden om het tussengedeelte breder te maken voor een meer comfortabel zicht. Het is dan ook belangrijk goed met de opticien te overleggen waarvoor u uw multifocale bril zoal zal gebruiken.

Waar moet je op letten bij een multifocale bril?

Afstand is belangrijk. De bril heeft voor elke afstand een zone die scherp is, en het is dan ook een leerproces om hiermee om te gaan. Voor de PC bijvoorbeeld is het nuttig om het scherm wat lager te plaatsen, omdat het gedeelte voor tussenafstand ook wat lager ingeslepen is.
Beweeg met het hoofd. De zijkanten van de bril zullen wazig overkomen, daarom is het beter om met het hoofd te draaien om iets scherp te zien, dan met de ogen rond te kijken. Ook dit is een kwestie van gewenning.
Lees met voldoende licht. Leescomfort gaat er duidelijk op vooruit als je je tekst goed verlicht.

Hoe lang duurt de gewenning?

De meeste mensen wennen al na enkele dagen aan deze bril. Er zijn uitzonderingen die al zeer snel gewend zijn, of er echter nooit echt goed aan gewend raken.