Home » Wat doen we? » ogen laseren » Ooglaseren met Relex SMILE
smile ooglaser

Wat is een Relex SMILE ooglaserbehandeling?

Relex SMILE ooglaser is de nieuwste vorm van ooglaserbehandeling. Deze techniek combineert het snelle herstel van LASIK met de veiligheid van LASEK: het is dus een vorm van ogen laseren zonder een flapje. Waar LASIK en LASEK op het oppervlak van het oog gebeuren, zal Relex SMILE in de diepte van het hoornvlies gebeuren: het is een ‘minimaal invasieve’ ooglaserbehandeling.

De meest belangrijke laag van het hoornvlies is de meest oppervlakkige: deze zorgt voor de stevigheid van het hoornvlies en zorgt ervoor dat het oog minder uitdroogt. Doordat SMILE dus via fijn tunneltje direct in de diepte werkt blijft deze oppervlakkige laag dus intact waardoor we minder droge ogen zien en meer stabiliteit dan na LASIK of LASEK.

Hoe werkt Relex SMILE?

Bij Relex SMILE zal de ooglaser diep in het hoornvlies een zeer fijn lensje aflijnen, een ‘lentikel’ genoemd. De laser zal ook een zeer fijn tunneltje maken (2mm breed) naar dit lentikel. Wanneer we met deze techniek uw ogen laseren duurt in totaal 25 seconden en is pijnloos. Daarna zal de chirurg via dit tunneltje de bovenkant en onderkant van dit lentikel vrij maken en via het tunneltje verwijderen. Dit duurt ongeveer 5 minuten per oog en is ook pijnloos. Doordat we dit stukje hoornvliesweefsel verwijderen verandert de vorm van het hoornvlies en zal het zicht weer scherp zijn voor veraf.

De eerste 4 uur na het ooglaseren zal het zicht nog wazig zijn en is er een schurend gevoel. De dag nadien is het zicht al een pak beter (je kan al met de auto rijden of gaan werken), maar nog niet perfect. Reken dat het zicht nog verder zal verbeteren tot 4 weken na de Relex SMILE ooglaserbehandeling.

Voor wie is dit geschikt?

We kunnen Relex SMILE ooglaser toepassen bij ongeveer 80% van onze patiënten. Te lage sterktes (onder de -2) zijn niet mogelijk omdat het lentikel dan te dun zou zijn om veilig te kunnen verwijderen. Vanaf -2 tot hogere sterktes (-8) is dus onze voorkeur. We kunnen er ook astigmatisme (cylinder) mee corrigeren. Indien deze cylinder echt hoog is gaan we eerder LASIK of LASEK gaan verkiezen omdat die nauwkeuriger is bij hogere cylinders.

SMILE ooglaser: wat zijn de voordelen?

Relex SMILE lost verschillende problemen op die we soms hadden bij de klassieke LASIK chirurgie:

  1. Er is geen echte flap meer aanwezig. Daardoor is het hoornvlies (zoals bij LASEK) steviger, en kan een trauma jaren later in principe geen problemen meer geven
  2. Het hoornvlies blijft meer stevigheid behouden. Het laseren doen we namelijk meer in de diepere lagen. De bovenste laag van het hoornvlies is eigenlijk voor stevigheid de belangrijkste. Bij SMILE ooglaseren blijft deze intact, en is het hoornvlies na de ingreep steviger dan bvb. bij LASIK
  3. Er is minder droogte. De zenuwvezels die droogte veroorzaken lopen oppervlakkig. Bij SMILE laten we die grotendeels intact, en zien we dus veel minder droogte ontstaan dan bij LASIK. De moment dat we bij LASIK een flap maken, worden veel zenuwvezels doorgesneden waardoor 30% na de ingreep last heeft van drogere ogen.
  4. SMILE is accurater voor hogere correcties. Studies tonen aan dat SMILE een preciezer resultaat heeft vanaf -6 in vergelijking met LASIK. Dit komt omdat bij SMILE de lasertijd voor een -3 gelijk is aan die van een -6: namelijk exact 29 seconden. De excimerlaser bij LASIK doet daar duidelijk langer over, en tijdens die extra tijd kunnen omgevingsfactoren (vochtigheid, temperatuur, …) de nauwkeurigheid negatief gaan beïnvloeden.  Voor lagere correcties is dit effect verwaarloosbaar, maar bij hogere correcties zien we dat SMILE ooglaseren daardoor accurater is.

Ooglaserbehandelingen: scherp zicht met een snel herstel, dankzij de nieuwste apparatuur

DR STEVEN RENIER

“Ik had het al veel eerder moeten doen”. Dat is de opmerking die ik heel vaak hoor bij patiënten die ik na een lasercorrectie op controle zie. Sinds mijn eigen ooglasercorrectie kan ik er ook over meepraten: zo’n ingreep levert een pak voordelen op: het zicht wordt perfect scherp, vanaf dat je ‘s ochtends opstaat tot ‘s avonds laat, tijdens het sporten, tijdens het zwemmen… En je bespaart een hoop geld aan brillen en contactlenzen.