Tips voor jeukende ogen bij hooikoorts: welke druppels en middeltjes helpen?

Hooikoorts is de meest voorkomende allergie: 20% van de volwassenen heeft er last van. De symptomen zijn meestal heel duidelijk: branderige ogen, waterige ogen, jeukende ogen, gezwollen ogen en veel niezen. Je kan zelf heel wat doen om je allergische reactie op stuifmeel te verminderen.

symptomen
Tips
Welke oogdruppels
Welke medicatie
hooikoorts ogen

Hooikoorts symptomen ogen

Iemand met hooikoorts reageert eigenlijk allergisch aan pollen (stuifmeel): dat zijn een heel fijn, vaak onzichtbaar poeder dat vrijgezet wordt door bomen, grassen en planten.

Wanneer dit stof in contact komt met de slijmvliezen van iemand met een hooikoorts ontstaat een ontstekingsreactie: roodheid, irritatie en vochtproductie. Daardoor krijg je last van verschillende symptomen zoals vermoeide ogen, droge ogen, rode ogen, opgezwollen ogen, branderige ogen en tranende ogen. Je ogen jeuken en je hebt een lopende, jeukende, vaak verstopte neus.

Welke oogdruppels helpen tegen hooikoorts?

Antihistamine druppels

Deze oogdruppels werken direct in op de slijmvliezen: de tranen, opgezwollen ogen en jeukende ogen gaan dus vrij snel beter worden.

De preventieve werking tegen hooikoorts ogen is eerder beperkt. Een goede druppel hiervoor is Allergodil, dit kan je 2 tot 3x per dag druppelen wanneer de pollen redelijk lastig zijn. Dit is voor ons ook meestal de eerste keuze druppel bij iemand met hooikoortsklachten.

oogdruppels hooikoorts

Mastcel stabiliserende druppels

Mastcellen zijn bepaalde cellen die de histamine vrijzetten en deze oogdruppels houden dit proces tegen. Ze werken dus het best preventief: voordat de allergische reactie optreedt. Een voorbeeld hiervan is Cromabak.

Je druppelt die 3x/dag en je start hiermee best voordat het allergisch seizoen start. Je blijft die dus verder nemen gedurende het hooikoorts seizoen. We gaan dit starten bij mensen met vervelende klachten die we onvoldoende onder controle krijgen met alleen antihistamine druppels.

behandeling hooikoorts ogen

Ontstekingsremmende druppels

Deze oogdruppels gaan we gebruiken bij heel forse allergische reacties, wanneer we snel verlichting willen. Meestal is dit een druppel met een cortisone.

We starten die op om snel de symptomen van hooikoorts onder controle te krijgen, maximaal voor 2 weken. Tegelijk starten we ook met een chronische druppel tegen de allergie zelf zodat we ook op lange termijn de veel voorkomende symptomen van hooikoorts kunnen onderdrukken. Zo’n druppel met cortisone is steeds op voorschrift.

dr steven renier

Tips tegen jeukende ogen door hooikoorts

Vermijd contact met pollen

Draag een zonnebril die je ogen goed afschermt zodat je ogen minder in aanraking komen met stuifmeel (pollen).

Je kan op voorhand het weerbericht nakijken zodat je weet hoeveel en welke pollen er juist in de lucht hangen. Wanneer de pollenindex hoog is vermijd je best om veel buiten te gaan.

Nadat je naar buiten bent geweest: ga in de douche, gebruik een nat washandje om je hooikoorts ogen schoon te houden, was je haar en verander je kledij zodat je het stuifmeel zoveel mogelijk verwijdert.

Vermijd dat er veel pollen in je huis komen

  • Maak dat je stofzuiger een HEPA filter heeft zodat deze de pollen in de zak houdt.
  • Hou ramen en deuren dicht wanneer er veel stuifmeel voorspeld is.
  • Wanneer je ventilatieroosters hebt boven je ramen: plaats hier een pollenfilter.

Vermijd veel alcohol te drinken

Vermijd om veel alcohol te drinken wanneer je last hebt van je hooikoorts. Dit verergert de symptomen.

Wrijf niet in je ogen

Wanneer je last hebt van opgezwollen ogen en jeukende ogen is het veel beter om hier een druppel in te doen. Door veel te wrijven kan je je ogen beschadigen en kunnen er aandoeningen zoals keratoconus ontstaan. Probeer wrijven in je ogen dus te vermijden.

Welke medicatie helpt tegen hooikoorts?

We gaan dit overwegen wanneer de druppels tegen hooikoorts niet voldoende zijn, of wanneer er veel andere klachten zijn (lopende en verstopte neus, …). Ook hier verkiezen we vooral de klasse van de antihistaminica.

De oudere types van antihistaminica hebben wat meer nadelen van duizeligheid en slaperigheid, bij de nieuwere generatie anti histaminica zoals Zyrtec, Xyzall, Rupatall en Aerius is dat minder het geval.  Ook voor deze medicatie is het beter om die chronisch door te nemen; idealiter starten voordat het allergisch seizoen begint.