Wat als ik rondkijk tijdens een ooglaserbehandeling?

Dat is één van de vragen die ik het meest hoor bij mensen die op vooronderzoek komen voor ogen laseren. Hoewel hier iedereen wat schrik van heeft, valt dat in de praktijk extreem goed mee. Patiënten zijn op voorhand namelijk altijd wat meer zenuwachtig dan tijdens de ingreep zelf. Je krijgt namelijk voor dat we je ogen laseren een kalmeerpilletje zodat je sowieso rustig bent. Ik ga ook tijdens de operatie altijd rustig blijven uitleg geven zodat je weet wat je kan zien of voelen. Zoiets werkt ook extreem kalmerend waardoor de stress op het moment zelf minimaal is.

Daarnaast zijn er ook extra veiligheidsmechanismen. Die zorgen ervoor dat de behandeling nauwkeurig blijft verlopen, ook al zou iemand eens rondkijken:

De excimerlaser heeft een eyetracker. Dat is een correctiesysteem: deze tracker volgt constant het oog. 500 keer per seconde met hij de positie van het oog en plaatst hij zjin spots iets meer naar boven, onder, links of rechts volgens deze meting. Daardoor kan de laser nauwkeurig blijven werken, ook al kijk je niet perfect tijdens het ogen laseren. Oudere generaties laser hadden deze optie niet, of veel minder goed. Daardoor zagen we soms behandelingen die niet mooi centraal werden uitgevoerd. Die konden nadien wel worden bijgewerkt. Zo’n issues zien we met moderne lasers niet meer.

Wanneer de eyetracker niet voldoende meer kan compenseren zal hij de behandeling pauseren. Dan stoppen we even, overleggen we en doen we verder wanneer alles weer nauwkeurig kan verlopen.  Meestal duurt het laseren ook helemaal niet lang: voor een correctie van -2 is dit een 10 tal seconden, voor een -5 een 25 seconden. We tellen ook mee af en geven je feedback zodat je eigenlijk zoiets heel vlot kan ondergaan.

De femtosecondlaser (voor LASIK en SMILE) gaat direct contact maken met het oog zodat je eigenlijk niet meer kan rondkijken. Hier voel je niets van (hoogstens een heel lichte druk) doordat we je ogen hebben verdoofd. Ook hier duurt de behandeling maar een 20 tal seconden.