Wat is er beter, LASIK of ICL?

terugbetaling mutualiteit ooglaser laserbehandeling

Beide methodes van correctie zijn ontworpen om het zicht zonder correctie bij bijziendheid en verziendheid te verbeteren. Wanneer we ogen laseren (door SMILE of LASIK) veranderen we de kromming van het hoornvlies veranderd, zodat een bril of contactlens minder of niet meer nodig zal zijn. Een ICL (Implantable Contact Lens) is een contactlensje dat geplaatst wordt net voor de eigen lens. Dit verandert de breking van het licht zodat eenzelfde effect als LASIK bereikt wordt. Ogen laseren is sowieso de eerste keuze, gezien dit veel oppervlakkiger gebeurd en daardoor de risico’s (nog) kleiner zijn. Het voornaamste probleem bij de plaatsing van een ICL is het berekenen van de grootte ervan: elk oog is anders, en de plaats om dit lensje te steken is beperkt. Doordat er nog geen perfecte methodes zijn om de grootte van het lensje te bepalen, kan het zijn dat het lensje te groot of te klein is. Dit zou een extra risico op cataract of glaucoom kunnen geven.

Beide technieken hebben hun eigen voor en nadelen, en de meest ideale ingreep hangt eigenlijk af van de patiƫnt zelf: de meest ideale optie is LASIK, mits dit zo veilig mogelijk kan gebeuren. Beperkte bijziendheid (tot -8) en verziendheid (tot +3) kunnen hiermee gecorrigeerd worden. Sommige mensen zijn echter voor LASIK niet geschikt: het hoornvlies is te dun, de ogen zijn te droog of de correctie is te groot om te corrigeren met LASIK. Dan kan een ICL een goede optie zijn.

LASIK en SMILE ooglaser

– Snel

– Minder invasief

– Geen kans op schade in het oog zelf (glaucoom, endotheelschade, cataractontwikkeling)

 

ICL (Implantable contact lens)

– Snel

– Geen last van droge ogen

– Uitvoerbaar bij hogere correcties

– Reversibel (lensje kan er terug uit gehaald worden)

De meest ideale ingreep?

… is de meest veilige ingreep. Hiervoor dienen verschillende parameters bekeken worden, het oog wordt hiervoor gescand met de Pentacam zodat met een 3D simulatie de meest ideale optie gekozen kan worden.