Wat is een Relex SMILE ooglaserbehandeling?

lasek ooglaseren

Wat is LASEK?

LASEK (een modernere variant van PRK ooglaser) is de eerste generatie techniek om ogen te laseren. Deze bestaat al het langst. Ze werd voor de eerste keer toegepast eind jaren ’90 en we verkiezen deze omwille van de veiligheid in bepaalde omstandigheden: bij een dun hoornvlies, bij gevaarlijke beroepen (leger, politie) en bij lagere correcties.

Maak een afspraak

Hoe werkt een LASEK ooglaserbehandeling?

Wanneer we ogen laseren dmv LASEK gaan we eerst het bovenste dunne laagje epitheel losweken met een vloeistof. Dit laagje wordt dan opzij geschoven zodat het hoornvliesweefsel zelf nu vrij komt. Op dit oppervlak (stroma) zal de excimerlaser dan uiterst precies de correctie in laseren. Vervolgens gaan we het dunne laagje epitheel hier weer over leggen en bedekken we dit met een beschermende contactlens.

In de eerste drie dagen na het ooglaseren zal het oog het epitheelflapje gaan vervangen door nieuwe cellen. Hierdoor zal er soms een branderig of pijnlijk gevoel zijn en is het zicht van tijd tot tijd wazig. Een week na de ooglaserbehandeling is het zicht weer meer dan goed genoeg om te gaan werken. Het duurt dan nog enkele weken eer het zicht weer helemaal perfect is.

Voor wie is dit geschikt?

We kunnen LASEK uitvoeren bij ongeveer 90% van onze patiënten. Meestal gaan we echter (als we de keuze hebben) de nieuwste generatie ooglaserbehandeling (SMILE) of LASIK verkiezen omwille van de snelle genezing. Ooglaseren dmv LASEK is wel onze basistechniek indien het hoornvlies dunner is of als een flap risicovol zou zijn zoals bij LASIK.

LASEK: hoe gaat dit in zijn werk?

Voor de behandeling: Eerst zal een grondig oogonderzoek gebeuren met hoornvlies scan, pupilmeting en wordt de sterkte van de correcie bepaald. Als je contactlenzen draagt, laat je die best een week voor het onderzoek uit omdat deze de vorm van het hoornvlies kunnen veranderen.

Tijdens de behandeling: Eerst wordt het oog verdoofd met druppels. Daarna wordt een flap gemaakt van de meest oppervlakkige cellen, door een ring met een verdunde alcoholoplossing op het hoornvlies te plaatsen. Dit verloopt allemaal pijnloos. De flap wordt dan omgeklapt. De patient wordt dan onder de excimer laser geplaatst, en deze zal dan de nodige correctie in het hoorvliesweefsel laseren. Tijdens dit laseren dien je naar een fixatielichtje te kijken in de laser. Tijdens de procedure volgt onze laser de beweging van het oog (eyetracking) zodat ook bij minder goede fixatie het laseren op de juiste plaats gebeurt. Daarna wordt het dunne flapje terug op zijn geplaats gelegd, en wordt een beschermende contactlens op het oog geplaatst. De procedure duurt in totaal 15 minuten.

Na de behandeling: Nadat je je ogen hebt laten laseren kan je direct terug naar huis, maar heb je wel een chauffeur nodig om je te voeren. De meesten voelen een mild discomfort (“vermoeid gevoel”) aan de ogen gedurende de eerste dagen. De contactlens wordt een vijftal dagen op gelaten, gedurende die tijd gaan de nieuwe oppervlakkige cellen (epitheelcellen) de dunne flap vervangen. Je zal dan lichte fluctuaties van zicht merken, maar het zicht zal voldoende zijn om te functioneren.

Hoe verloopt het herstel na de ooglaserbehandeling?

Een LASIK ooglaserbehandeling geeft een zeer snel herstel. Reken dat je zicht een 4-tal uur wazig zal zijn en dat je een paar uur een schurend gevoel hebt. In die tijd zal het randje van het flapje weer dichtgroeien. De dag nadien is je zicht al goed tot zeer goed en kan je dus weer aan het werk. Wanneer we ook wat leessterkte hebben gelaserd  ‘Laser Blended Vision’ duurt het een paar weken extra tot het zicht verbetert van ‘goed’ naar ‘zeer goed’. Dat komt omdat er dan ook sprake is van een gewenningsproces in de hersenen.

LASEK: wat zijn de risico’s?

Het voornaamste risico is dat van over- of ondercorrectie (minder dan 2%). Indien dit storend is kan (in overleg met de chirurg) weer een herbehandeling plaatsvinden om dit te corrigeren.  Er is een kans op ontsteking (1/5000), en een kans dat de ogen nadien droger zijn. Zeer zeldzaam zijn is er ook een risico op het onstaan van littekenweefsel (haze). Tijdens de ingreep gebruiken we hiervoor een medicament (mitomycine) die het risico hierop zeer sterk reduceert.

Ooglaserbehandelingen: scherp zicht met een snel herstel, dankzij de nieuwste apparatuur

DR STEVEN RENIER

“Ik had het al veel eerder moeten doen”. Dat is de opmerking die ik heel vaak hoor bij patiënten die ik na een lasercorrectie op controle zie. Sinds mijn eigen ooglasercorrectie kan ik er ook over meepraten: zo’n ingreep levert een pak voordelen op: het zicht wordt perfect scherp, vanaf dat je ‘s ochtends opstaat tot ‘s avonds laat, tijdens het sporten, tijdens het zwemmen… En je bespaart een hoop geld aan brillen en contactlenzen.