Het is niet fijn om altijd een nieuw brilvoorschrift te moeten halen voor uw kind. Helaas is dit vaak het geval, omdat bijziendheid vaker voorkomt dan vroeger,  en meer uitgesproken is.

Maar wat als we die bijziendheid konden afremmen zodat het minder snel toeneemt? Dit zou op een dag wel kunnen volgens een recente studie uitgevoerd in Singapore. Ze hebben ontdekt dat een lichte dosis atropine druppels, medicatie die vooral gebruikt wordt tijdens de behandeling voor een lui oog, ook efficiënt kan zijn voor bijziendheid, ook wel myopie genoemd. Tijdens een 5 jaar durend onderzoek hebben wetenschappers aangetoond dat 0.01% atropine druppels veilig de ontwikkeling van myopie afremt met 50% met zo goed als geen bijwerkingen. “Al sinds lange rijd weten we dat atropine druppels helpen om myopie zwak af te remmen. We kunnen nu echter vaststellen dat dit niet enkel effectief zo is, maar ook nog eens veilig,” zei Dr. Donald T. Tan, RCS, FRCOphth, hoofd onderzoeken en professor oftalmologie in het Singapore Eye Research Institute en het Singapore National Eye Centre. Deze onderzoeken suggereren dat de medicatie het potentieel heeft om een efficiënte behandeling te zijn  tegen de wereldwijde bijziendheid.

“Gecombineerd met andere ontdekkingen/uitvindingen, kan deze behandeling een grote hulp zijn in het voorkomen van serieuze visuele ongemakken door myopie bij kinderen wereldwijd,” zegt Dr. Tan.

De myopie “epidemie”

Bijziendheid is in de laatste decennia dramatisch gestegen en blijft een wereldwijde hoofdoorzaak van visuele afwijking. In de US, is ongeveer 42% van de bevolking myoop , waar er in de Jaren ’70 dit maar 25% was. Bij de ontwikkelde Aziatische landen is dat zelfs tot 80 tot 90%.

De grootste zorg over myopie is echter niet hoeveel mensen er wereldwijd een bril of lenzen nodig hebben om te zien. Mensen met een zware myopie hebben een grotere kans op ernstige complicaties zoals netvliesloslating, macula degeneratie, vroegtijdige cataract en glaucoom.

Veel oogartsen onderzoeken myopie in de hoop dat ze iets vinden om de ontwikkeling van myopie tegen te gaan. 1 van deze methodes is de medicatie atropine.

Bekend medicijn, nieuw gebruik

Oogartsen gebruiken al jaren atropine druppels van 1% bij de behandeling van een lui oog, of amblyopie, als alternatief voor de oogplakker. Oogartsen in Azië, waar de myopie epidemie het ergst is, hebben onderzocht of atropine druppels kunnen helpen om de ontwikkeling van myopie tegen te gaan sinds de jaren ’80. Maar sinds het begin van de jaren 2000 werden er geen serieuze onderzoeken gedaan naar de efficiëntie of veiligheid van dit medicijn. Hierdoor hebben verschillende dokters atropine voorgeschreven voor myopie in verschillende concentraties.

Wanneer men dit in hoge concentraties gebruikt, zal de atropine de pupil verwijden gedurende een week, wat lijdt tot ongewilde neveneffecten. Onder andere een wazig zicht voor het lezen en lichtgevoeligheid.

“Welk kind wilt er zijn pupillen verwijd zien, met lichtgevoelige ogen en de onmogelijk om te lezen zonder bril voor bijna heel de kindertijd?” zegt David Hunter, M.D., Ph.D., diensthoofd  in Boston Childrens’ Hospital en professor in Harvard Medical School. “Het opwindende over deze laatste studie is dat met een lagere concentratie de neveneffecten zeer minimaal zijn.”

Het meest recente onderzoek evalueerde lage, middelmatige en hoge dosis over een relatief lange periode van 5 jaar. De groep van dr. Tan kwam tot de veronderstelling dat de laagste dosis de minste bijziendheid gaf in de tijdsspanne van 5 jaar. De verwijding van de pupil was minder dan 1 mm, met weinig tot geen gezichtsvermogen verlies voor dichtbij.

Meer onderzoek nodig

De precieze methode waarop atropine myopie remt is echter nog onbekend. Experts duiden  dat meer onderzoek nodig is om te bepalen of de behandeling veilig kan begonnen worden en hoelang de druppels gebruikt moeten worden. Bijkomende onderzoeken over atropine voor myopie ontwikkeling wordt gedaan in Europa en Japan en moet helpen deze antwoorden te vinden.

“Het is een veelbelovende methode om de ontwikkeling van myopie te vertragen. Het werkt goed in mijn eigen praktijk,” zegt K. David Epley, M.D., een pediatrische oogarts van Seattle en een medische woordvoerder voor the American Academy of Ophthalmology.

Dr. Tan zijn onderzoek is gepresenteerd in november op de jaarlijkse bijeenkomst van American Academy of Ophthalmology, AAO 2015.