Er zijn verschillende studies die de resultaten van ooglaseren onderzoeken in bij verschillende aandoeningen:

 1. Diabetes

  Diabetes op zich is geen contra-indicatie voor ooglaser. Wel gaan we op voorhand goed nakijken dat er geen letsels zijn van diabetes op het netvlies (“diabetische retinopathie”). De diabetes moet sowieso goed onder controle zijn voordat een ingreep overwogen wordt. Dit omdat een ongecontroleerde diabetes de correctie van de ogen foutief en tijdelijk kan veranderen, en omdat het de genezing na de laser kan belemmeren.

 2. Auto-immuun bindweefselziektes

  Dit zijn ziektes zoals rheumatoide arthritis die onstekingen geven van lichaamseigen weefsel. Eerste generatielaser wordt hierbij vermeden, omdat we zien dat de genezing bij deze patienten soms moeilijker verloopt.  In principe kan LASIK of SMILE, op voorwaarde dat de onsteking via medicatie correct onderdrukt is.

 3. Psoriasis

  Cfr de auto-immuun bindweefselziektes

 4. Keloidformatie

  Keloid is wanneer wondes op het lichaam genezen met de vorming van zeer veel littekenweefsel. We zien dit vaker bij mensen van Afrikaanse origine. We gaan hierbij eerste generatie vermijden, ofwel nadien uitgebreid mitomycine gebruiken, een produkt dat littekenweefsel na laser tegengaat.