Waarom dampt mijn bril aan als ik een mondmasker draag?

Door de huidige COVID-19 epidemie gaan we met zen allen meer mondmaskers moeten dragen. Meer en meer studies tonen aan dat een mondmasker effectief is in het beschermen als jij die draagt, en nog effectiever als ook je medemensen die dragen.

Er is echter wel een duidelijk nadeel aan die mondmaskers: we zien dat mensen met een bril last krijgen van glazen die snel bedampen.

De reden daarvoor is simpel: wanneer je een mondmasker draagt gaat de warme vochtige lucht die je uitademt deels langs de bovenste sluiting van je masker verdwijnen, en komt het achter je bril terecht. Daardoor krijg je aangedampte glazen.

aandampen bril mondmasker

Tips tegen aangedampte brilglazen door je mondmasker

Hier een aantal eenvoudige trucs waarmee je een beslagen bril kan vermijden:

  • Kies het juiste mondmasker

    Om ervoor te zorgen dat je masker goed zit, vermijd je zelfgemaakte maskers. Professionele maskers met een metalen strip of draad aan de bovenkant van het mondkapje zijn ontworpen om rond je neus en mond te passen zodat er geen openingen zijn waar condens kan ontsnappen. Zo voorkom je dat je brilglazen beslaan.

    mondmaskers

  • Gebruik tape aan de bovenkant van je mondmasker

    Om te voorkomen dat er lucht kan ontsnappen aan de bovenkant van je mondkapje kan je luchtdoorlatende pleistertape gebruiken. Knip een stukje tape af en plak het bovenaan je mondmasker rond de brug van je neus.

    Zo voorkom je dat de lucht ontsnapt en onder je bril door gaat. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door studenten geneeskunde bij het gebruik van een veiligheidsbril.

  • Draag het masker onder je bril

    Zet eerst je masker op en dan je bril. Op die manier wordt je bril niet samengedrukt en rust hij comfortabeler bovenop het masker, wat cruciaal is om te voorkomen dat er lucht in of uit het masker komt.

    Het is belangrijk dat je de bovenkant van het mondmasker strak over de neusbrug trekt zonder dat het te ver over je kin komt. Zorg dat je masker goed aansluit en kruis eventueel de rekkers vooraleer je ze rond je oren doet.

    mondmasker dragen onder bril

  • Poets je glazen met zeep of anti-condensspray

    Om te voorkomen dat je brillenglazen door je mondmasker snel aandampen, maak je je bril schoon met een wateroplossing met veel zeep in plaats van met een gewoon brillendoekje. De resten van de zeep zorgen ervoor dat je brillenglazen niet door je mondmasker verdampen.

    Een beter alternatief is een anti-damp spray die je bij de opticien kunt kopen.

    bril kuisen

  • Neem glazen met een anti-fog coating

    Een manier om aangedampte brillenglazen te omzeilen wanneer je een mondmasker draagt zijn brillenglazen met anticondenscoating. De coating maakt het moeilijker voor de aandamping om zich te vormen – en als het zich toch vormt, veegt het gemakkelijker weg.

  • Gebruik een bril met kleinere glazen of een bril die minder dicht tegen je gezicht staat

    Als je moeite hebt om jouw glazen niet te laten beslaan wanneer je jouw mondmasker opzet, kan je proberen een montuur met kleinere glazen te gebruiken of een bril die minder dicht bij jouw gezicht zit. Zo voorkom je dat het mondmasker je bril beslaat.

    Let op: als je een multifocale bril draagt, zal het focaal punt verschuiven en kan je moeilijker zien.

    brillen

  • Leg een papieren zakdoekje tussen je bril en mondmasker

    Alles wat je nodig hebt is een gewone papieren zakdoekje, die de meesten van ons de laatste tijd toch al veel gebruiken. Neem het gewoon en vouw het horizontaal doormidden.

    Leg hem tussen je gezicht en het mondmasker op de brug van je neus, waar hij de vochtigheid die in je adem zit op deze manier absorbeert en je brillenglazen helder houdt. Het is snel, gemakkelijk en biedt ook een betere bescherming.

  • Contactlenzen of ooglaserbehandelingen zijn de beste oplossing

    Als je brilglazen regelmatig beslaan, probeer dan over te schakelen op contactlenzen. Het gebruik van daglenzen zijn het meest hygiënisch als je ze regelmatig draagt. Ideaal dus voor drukke dagen.

    Als je overstapt op contactlenzen, is het handig om jouw handen te wassen voordat je ze aanraakt en om overdag jouw ogen niet aan te raken.

    Je kunt ook je ogen laten laseren. Met een ooglaserbehandeling neem je voorgoed afscheid van je bril en/of contactlenzen.

    lenzen