High tech apparatuur voor cataractoperaties: betere metingen, nauwkeurigere berekeningen.

Cataractoperaties zijn technisch de laatste jaren een pak nauwkeuriger geworden. Vroeger was een cataract operatie in orde wanneer we zonder complicaties de troebele cataractlens hadden vervangen door een heldere kunstlens. Nu liggen de visuele vereisten van de patiënt hoger: meer en meer mensen willen zo scherp mogelijk zien (zonder bril dan) voor veraf, en vaak ook voor dichtbij.

Om de resultaten na een cataract operatie zo goed mogelijk te krijgen is dan ook zeer goede apparatuur nodig. Daarom investeerden we recent in de nieuwe IOL Master 700 van de firma Carl Zeiss Meditec. Dat apparaat geldt zowat als de gouden standaard voor het opmeten en berekenen van een kunstlens bij de cataract operatie. Want bij een vlekkeloos verlopen cataractingreep is het meestal niet de chirurg zelf die uitmaakt of de uiteindelijke sterkte mooi op 0 uitkomt (en het zicht voor veraf dus perfect is), maar het is de sterkte van de lens die juist moet zijn: de sterkte van de lens, de cylinder en de eventuele leessterkte.

Bij het opmeten en berekenen van een kunstlens moeten veel parameters van het oog accuraat gemeten worden (aslengte, kromming van het hoornvlies in de verschillende assen, centrage van de kunstlens, …). Die parameters worden dan in een berekeningsformule gestoken van de laatste generatie. Die formule voorspelt dan met welke lens het zicht zo scherp mogelijk zal zijn.  Er zit altijd een foutenmarge, zowel op de metingen als op de berekeningen. Maar door heel nauwkeurige metingen te gebruiken en nieuwe formules verbeteren we onze nauwkeurigheid van 85% naar 92%.

Naast de meting en berekening van de kunstlens zal de IOL Master 700 ook een scan nemen van het netvlies. Hierbij kunnen we leeftijdsgebonden slijtage of andere problemen al op voorhand ontdekken. Dan kunnen we onze patiënt al voor de ingreep informeren dat een cataractingreep beterschap zal geven, maar dat een 10/10 zicht in zo’n geval niet mogelijk zal zijn.

Een ander groot voordeel van dit toestel is voor onze ooglaserbehandelingen. Wanneer we ogen laseren met de SMILE techniek zal dit toestel een digitale vingerafdruk maken van het oog. Die foto wordt dan opgeladen in de femtosecond laser die de ooglaserbehandeling uitvoert. De laser kan dan tijdens de ingreep de laserzone perfect centreren en de as juist draaien, volgens de parameters die de IOL Master op voorhand heeft opgemeten.