Waarom hebben we een leesbril nodig?

Ons focussysteem begint aan kracht te verliezen vanaf ons veertigste. Daardoor hebben mensen langzaam een leesbril nodig. In het begin is dit maar af en toe, maar de meeste mensen hebben vanaf hun vijftigste zowat constant een leesbril nodig om nog te kunnen lezen.

glaucoom

Hoe kan een lensvervanging met een multifocale lens helpen?

Wanneer er zowel een afwijking is voor veraf als dichtbij, gaan we meestal kiezen om in beide ogen een lensvervanging te doen. Daarbij gaan we de eigen lens vervangen door een multifocaal lensimplantaat. Deze lens ziet dan scherp zowel voor veraf als voor dichtbij. Dat werkt vrij goed en zorgt ervoor dat de meeste dagtaken zonder bril kunnen uitgevoerd worden. Een nadeel van zo’n ingreep beiderzijds is dat er licht kwaliteitsverlies is voor veraf, en nog wat meer voor het nachtzicht.  Dat geldt zowel wanneer we inplantlenzen plaatsen als wanneer we de ogen gaan laseren.

 

Waarom kiezen we om deze lensvervanging maar bij één oog te doen?

Bij iemand die perfect goed ziet voor veraf en alleen een leesbril nodig heeft gaan we zo’n bilaterale lensvervanging niet uitvoeren. Die patiënt zal dat kwaliteitsverlies voor veraf (en zeker ’s nachts) merken en zal minder tevreden zijn.

Daarom kiezen we er vaak voor om een tussenoplossing uit te voeren: we kiezen ervoor om 1 oog te opereren en een multifocaal lensimplantaat te plaatsen. Het niet-geopereerde oog zal ervoor zorgen dat het zicht veraf en ’s nachts goed blijft. En het geopereerde oog zal zorgen voor een behoorlijk goed zicht voor dichtbij.

Dat concept is even wennen. De hersenen moeten zich hier aan aanpassen, dat duurt vaak een 3 a 4 maanden. Ze gaan dan bij het lezen het zicht kiezen van het oog met de multifocale lens, en voor veraf het zicht van het niet geopereerde oog.  De combinatie van de twee maakt dat we een duidelijke winst krijgen ten opzichte van voor de ingreep, maar zonder de nadelen van een bilaterale lensvervanging.

Wat is het nadeel bij zo’n lensvervanging bij 1 oog?

Een nadeel van het compromis is dat het leeszicht voldoende is om een even te lezen of met de pc te werken, maar onvoldoende om dit echt langdurig te doen. Maar voor 90% van onze patienten is zo’n unilaterale lensvervanging al ruim voldoende om de frustratie van een leesbril te verminderen.  Bij 10% van de patienten gaan we na die 4 maand toch opteren om ook in het andere oog een lensvervanging te doen. Dat doen we als het leeszicht met 1 lens toch onvoldoende is.