Een cataract-operatie kan een levensveranderende ervaring zijn, waarbij vertroebelde lenzen worden vervangen door heldere intraoculaire lenzen. Hoewel deze cataract operatie vaak leidt tot aanzienlijke verbeteringen in het zicht, ervaren sommige mensen vermoeide ogen tijdens het herstelproces. In dit blogbericht zullen we onderzoeken waarom vermoeide ogen na een cataract operatie kunnen optreden en hoe je deze vermoeidheid kunt begrijpen, verlichten en uiteindelijk kunt laten verdwijnen.

Waarom treden vermoeide ogen op na een cataract operatie?

  1. Natuurlijk genezingsproces: Na een cataract operatie ondergaan je ogen een natuurlijk genezingsproces. Dit omvat het aanpassen aan de nieuwe intraoculaire lens en het herstellen van de weefsels die zijn beïnvloed tijdens de ingreep. Dit proces kan leiden tot tijdelijke vermoeidheid.  Tijdens de ingreep maken we ook heel kleine wondjes van 2mm en 1mm. Door deze wondjes kunnen we dan de eigen lens verwijderen en kunnen we de nieuwe lens plaatsen. Maar bij dit proces snijden we ook enkele zenuwvezels door van het hoornvlies. Die gaan langzaam weer terug aan elkaar groeien, maar tijdens dit proces kan er een schurend gevoel en vermoeidheid ontstaan. Dit kan makkelijk 1 tot 3 maanden duren.
  2. Medicatie: Sommige oogdruppels die worden voorgeschreven na een cataract-operatie kunnen milde irritatie of vermoeidheid veroorzaken. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt na het voltooien van het medicatieprogramma.  Oogdruppels met bewaarmiddelen kunnen meer vermoeidheid of irritatie geven dan druppels zonder bewaarmiddel (unidose- druppels)
  3. Veranderingen in gezichtsscherpte: Het visuele systeem past zich aan de nieuwe lens aan, wat enige tijd kan vergen. Tijdens deze aanpassingsperiode kunnen vermoeide ogen optreden, vooral bij activiteiten die intensief gebruik van de ogen vereisen, zoals lezen of computerwerk.

Hoe vermoeide ogen verlichten na een cataract-operatie:

  1. Voldoende rust en slaap: Zorg ervoor dat je ogen voldoende rust krijgen door regelmatig te knipperen en regelmatige pauzes te nemen, vooral als je bezig bent met taken die intensief gebruik van je ogen vereisen.
  2. Opvolgen met voorgeschreven oogdruppels: Volg strikt het voorgeschreven medicatieschema voor oogdruppels. Deze druppels helpen bij het voorkomen van infecties en bevorderen een snel herstel.  Meestal geven we bij die vermoeidheid kunsttranen (zoals Thealoz Duo of Systane). Als deze onvoldoende zijn gaan we een cortisone druppel bijgeven voor 2 weken (zoals Maxidex of Dexamethasone monofree).
  3. Gebruik van voorgeschreven brillen: Mogelijk heb je na de operatie nieuwe voorschriften voor brillen nodig. Zorg ervoor dat je een eventuele bril draagt om vermoeidheid en ongemak te verminderen.
  4. Hydratatie van de ogen: Gebruik kunsttranen of oogdruppels om de ogen voldoende gehydrateerd te houden, vooral als je merkt dat ze droog of geïrriteerd aanvoelen.
  5. Beperk schermgebruik: Vermijd overmatig gebruik van computers, smartphones of andere schermen tijdens de eerste dagen van het herstel om oogvermoeidheid te verminderen.

Het is normaal om vermoeide ogen te ervaren na een cataract-operatie, maar deze vermoeidheid zou in de loop van de tijd moeten afnemen. Raadpleeg altijd je oogarts als de vermoeidheid aanhoudt of als je andere zorgwekkende symptomen ervaart. Geduld, rust en opvolging van de voorgeschreven zorg zijn essentieel voor een succesvol herstel na een cataract-operatie.