Korstjes in de wimpers, ook bekend als blepharitis, is een overgroei van bacterien op de wimpers. Vaak is het onschuldig, maar soms wordt het erg hinderlijk. De ooglidranden kunnen hierdoor rood en geïrriteerd zijn, mensen krijgen last van overgevoelige en droge ogen. Blepharitis is vaak ook een vrij hardnekkige ontsteking die regelmatig terugkomt.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken, symptomen en behandeling van korstjes in de wimpers, met specifieke aandacht voor blepharitis.

Oorzaken van Korstjes in de Wimpers, waaronder Blepharitis:

Korstjes in de wimpers kunnen verschillende oorzaken hebben, maar een van de belangrijkste is blepharitis. Blepharitis is een chronische ontsteking van de ooglidranden, die kan leiden tot de vorming van korstjes en schilfers in de wimperbasis. Het kan worden veroorzaakt door bacteriële infecties, huidaandoeningen zoals seborroïsche dermatitis, allergieën of verstopping van de talgklieren in de ooglidranden.  Het zijn de bacteriën van de huid die om onduidelijke redenen echt gaan woekeren en zo irritatie veroorzaken. Wanneer het fel uitsproken is en chronisch, is dit vaak te wijten aan een kolonisatie van de wimpers met de Demodex mijt. Bij hardnekkige blepharitis gaan we dan ook proberen om die Demodexmijt aan te pakken.

Symptomen van Korstjes in de Wimpers en Blepharitis:

De symptomen van korstjes in de wimpers en blepharitis kunnen variëren, maar er zijn enkele veelvoorkomende tekenen om op te letten. Patiënten kunnen last hebben van jeukende ogen, roodheid en zwelling van de ooglidranden, branderigheid, droge ogen en overmatige tranenvloed. Korstjes en schilfering van de huid rond de ogen zijn ook veelvoorkomende symptomen. In ernstigere gevallen kunnen de oogleden gezwollen en pijnlijk worden, wat het dagelijks functioneren kan beïnvloeden.

Behandeling van Korstjes in de Wimpers en Blepharitis:

De behandeling van korstjes in de wimpers en blepharitis richt zich op het verminderen van de symptomen en het beheersen van de onderliggende ontsteking. Hier zijn enkele behandelopties die kunnen helpen:

  1. Reiniging en ooglidhygiëne: Een goede ooglidhygiëne is essentieel bij de behandeling van korstjes in de wimpers en blepharitis. Reinig de oogleden en wimpers dagelijks met een milde, niet-irriterende reiniger. Dit helpt bij het verwijderen van opgebouwde oliën, korstjes en bacteriën.  Hiervoor kan je speciale steriele doekjes gebruiken zoals de Blephaclean doekjes van Thea Pharma. Hiermee kan je dan dagelijks je wimpers reinigen. Een goed alternatief is een soort van wimpershampoo zoals Steriblef schuim. Dit breng je dan aan in de douche: je wrijft het schuim in de wimpers, je laat dit een minuut inwerken en dan spoel je dit weer af. Het schuim doodt bacterien en verwijdert huidschilfers en korstjes.
  2. Medicamenteuze behandeling: bij forse blepharitis kunnen we een kuur voorschrijven van antibioticadruppels met wat cortisone bij. Dit geeft dan snellere verlichting, maar dan nog is er een onderhoudsbehandeling met reinigende doekjes nodig om de blepharitis op lange termijn ook te verminderen
  3. Bij chronische, recidiverende korstjes is er vaak een onderhoudend probleem: de infectie van de wimperwortels met de Demodex mijt. Deze mijt leeft bij zowat iedereen op de huid, maar kan bij sommige mensen gaan woekeren aan de wimperwortels. Ze houdt de vorming van korstjes in stand en zorgt voor meer ontsteking, roodheid en last. Je kan dit behandelen door Blephademodex doekjes. Deze zijn speciaal gemaakt om deze Demodex mijt aan te pakken, maar behandeling is traag en van lange duur. Recente studies tonen een veelbelovend effect van Ivermectine creme (Soolantra) dat gedurende 15 minuten wordt aangebracht en een instant dodend effect heeft op de Demodex mijt. Deze behandeling kunnen we op de consultatie uitvoeren.