Waarom krijg ik een rood oog? Wanneer gaat een rood oog weg? Rode ogen kunnen een vervelend probleem zijn en verschillende oorzaken hebben. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van rode ogen en bieden we effectieve oplossingen om dit probleem aan te pakken. Of je nu last hebt van geïrriteerde ogen door vermoeidheid, allergieën of een ooginfectie, we geven je nuttige tips en advies om verlichting te vinden.


Oorzaken van rode ogen:

  1. Vermoeidheid: Langdurig gebruik van digitale apparaten, zoals computers of smartphones, kan leiden tot vermoeide ogen en roodheid. Het constant focussen op een scherm kan de oogspieren overbelasten en de bloedvaten in de ogen doen verwijden, wat resulteert in rode ogen.
  2. Allergieën: Allergische reacties op pollen, huisstofmijt, huisdieren of bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook rode ogen veroorzaken. Het immuunsysteem reageert op deze allergenen en veroorzaakt ontstekingen in de ogen, wat resulteert in roodheid en jeuk.
  3. Droge ogen: Droge ogen ontstaan wanneer de ogen onvoldoende vocht hebben. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals blootstelling aan droge lucht, airconditioning, roken, hormonale veranderingen of het gebruik van bepaalde medicijnen. Droge ogen kunnen leiden tot roodheid en irritatie.
  4. Ooginfecties: Infecties zoals conjunctivitis (roze oog) of blefaritis (ontsteking van de ooglidranden) kunnen ook rode ogen veroorzaken. Deze infecties worden vaak veroorzaakt door bacteriën, virussen of andere micro-organismen die ontstekingen in de ogen veroorzaken.
  5. Een gesprongen ader in het oog: Soms kan er (meestal spontaan) een kleine bloeduitstorting ontstaan in het wit van het oog. Dan zie je een bloedrode vlek op het wit van het oog. Op zich is dit helemaal onschuldig. Dit duurt (net als een gewone blauwe plek op de huid) een paar weken eer dit helemaal wegtrekt. Eerst wordt die bloeduitstorting wat geler en zakt deze wat af naar beneden. Daarna zal ze helemaal verdwijnen. Het is pas wanneer dit fors uitgsproken is en de conjunctiva (wit van het oog) hobbelig wordt dat je best advies inwint bij je oogarts of huisarts.blank

 


Oplossingen voor rode ogen:

  1. Rust en ontspanning: Als vermoeidheid de oorzaak is van je rode ogen, is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Gun je ogen regelmatig pauzes bij langdurig gebruik van digitale apparaten en zorg voor voldoende slaap.
  2. Kunsttranen: Bij droge, rode ogen kunnen kunsttranen verlichting bieden. Deze oogdruppels helpen bij het bevochtigen van de ogen en verminderen roodheid en irritatie. Raadpleeg een oogarts of apotheker om de juiste kunsttranen te kiezen voor jouw specifieke behoeften.
  3. Antihistaminica: Bij allergische reacties die rode ogen veroorzaken, kunnen antihistaminica helpen om de symptomen te verminderen. Overleg met een arts of apotheker over geschikte antihistaminica die passen bij jouw symptomen en medische geschiedenis.
  4. Ooginfecties: dan ga je best langs bij je oogarts voor nazicht. Soms kunnen antibiotica of  cortisonedruppels nodig zijn om dit snel te laten genezen.