Ooglaserbehandelingen zijn een populaire methode om het zicht te corrigeren. We kunnen hierbij bijziendheid, verziendheid en astigmatisme behandelen waardoor het zicht veel verbetert. Hoewel het resultaat van ooglaseren over het algemeen zeer positief is, kunnen sommige patiënten last krijgen van lichtgevoeligheid na de ingreep. In dit artikel zullen we bespreken wat lichtgevoeligheid na een ooglaserbehandeling precies inhoudt en wat de mogelijke oorzaken en behandelingen zijn.

Wat is lichtgevoeligheid?

Lichtgevoeligheid, ook wel bekend als fotofobie, is een aandoening waarbij de ogen overgevoelig zijn voor licht. Dit kan leiden tot een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel bj blootstelling aan fel licht, zoals zonlicht, koplampen of computer- en smartphoneschermen. Lichtgevoeligheid kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals tranende ogen, wazig zien of hoofdpijn.

Lichtgevoeligheid na een ooglaserbehandeling

We zien af en toe (tijdelijke) lichtgevoeligheid ontstaan na het ooglaseren. Dat fenomeen heeft ‘Transient Light Sensitivity Syndrome’. Het kan direct na de ingreep optreden, maar het kan ook enkele dagen tot weken duren voordat het zich voordoet. Meestal is dit mild en verdwijnt vanzelf. We zien ook een duidelijke link met het soort laserbehandeling: Volgens een recente studie van Professor Reinstein van de London Vision Clinic komt dit voor bij 1.2% na een SMILE behandeling, bij 5.3% bij myope LASIK en bij 9% na hyperope LASIK.

Mogelijke oorzaken van lichtgevoeligheid na een ooglaserbehandeling

Er zijn verschillende oorzaken van lichtgevoeligheid na een ooglaserbehandeling:

  1. Veranderingen in de gevoeligheid van de ogen: Tijdens de ooglaserbehandeling worden de cornea en het hoornvlies veranderd, wat kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid van de ogen voor licht.
  2. Gebruik van oogdruppels: Oogdruppels die worden voorgeschreven na een ooglaserbehandeling kunnen lichtgevoeligheid als bijwerking hebben.
  3. Ontsteking: Na een ooglaserbehandeling kan er sprake zijn van een ontsteking in de ogen, wat kan leiden tot lichtgevoeligheid.
  4. Droge ogen: Ooglaserbehandelingen kunnen de natuurlijke traanproductie van de ogen beïnvloeden, waardoor de ogen droger worden en gevoeliger zijn voor licht.
  5. Verblinding door lichtreflecties: In sommige gevallen kan het hoornvlies na de behandeling meer licht reflecteren dan normaal, wat kan leiden tot verblinding en lichtgevoeligheid.

Behandeling van lichtgevoeligheid na een ooglaserbehandeling

De behandeling van lichtgevoeligheid na een ooglaserbehandeling is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

  1. Oogdruppels

Oogdruppels (meestal met cortisone) kunnen worden voorgeschreven om lichtgevoeligheid te verminderen na een ooglaserbehandeling. Deze druppels kunnen helpen om ontstekingen en irritaties te verminderen die kunnen bijdragen aan fotofobie. Sommige oogdruppels bevatten ook stoffen die helpen bij het bevochtigen van de ogen, waardoor droge ogen worden verminderd en de gevoeligheid voor licht wordt verminderd.

  1. Zonnebril

Een goede zonnebril kan de ogen beschermen tegen fel licht en de gevoeligheid voor licht verminderen. De zonnebril moet 100% UVA- en UVB-bescherming bieden om de ogen te beschermen tegen schadelijke straling. Zonnebrillen met gepolariseerde lenzen kunnen ook helpen om verblinding door reflecterend licht te verminderen.

  1. Rust

Het verminderen van blootstelling aan fel licht en het geven van rust aan de ogen kan de symptomen van fotofobie verminderen. Dit kan worden bereikt door het vermijden van heldere omgevingen of het dragen van een zonnebril bij fel licht. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen en de ogen regelmatig te laten rusten bij het uitvoeren van taken die visuele inspanning vereisen, zoals lezen of werken op een computer.  Sowieso zal de situatie ook verbeteren door dit gewoon tijd te geven.

  1. Medicijnen

In sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven (zoals tricyclische antidepressiva) om de symptomen van fotofobie te verminderen. Deze medicijnen kunnen variëren van pijnstillers tot geneesmiddelen die ontstekingen verminderen. Het is belangrijk om altijd medisch advies in te winnen voordat u medicijnen gebruikt om fotofobie te behandelen.