Een cataractoperatie is een veelvoorkomende behandeling om het zicht te herstellen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Hoewel de meeste patiënten na de operatie een verbeterd zicht ervaren, kunnen sommige patiënten (meestal tijdelijk) last krijgen van lichtgevoeligheid.

  • Meestal ontstaat de lichtgevoeligheid doordat er na de operatie weer meer licht binnenkomt in het oog dan vroeger. Een lens met cataract is troebel. Dat maakt het zicht waziger maar houdt ook een deel van het licht tegen, zoals een natuurlijke zonnebril dus. Wanneer we hier een nieuwe kunstlens plaatsen is het zicht scherper maar komt er ook weer meer licht binnen. Vaak moeten mensen hier na een cataract operatie wat aan aanpassen.
  • Soms is dit ook te wijten aan het maken van de insnedes tijdens een cataract operatie. Die insnedes zijn zeer klein (2.2mm en 1 mm) maar hierbij worden wat zenuwvezels doorgesneden van het hoornvlies. Deze zenuwvezels gaan dan weer aan elkaar groeien, maar tijdens dit genezingsproces kan irritatie en lichtgevoeligheid onstaan. Dit is tijdelijk maar kan een paar maand duren.
  • Andere mogelijke oorzaken van lichtgevoeligheid na een cataractoperatie zijn een lichte ontsteking, droogte en soms de wondjes zelf die nog zeer gevoelig zijn.

Lichtgevoeligheid, ook wel fotofobie genoemd, is een aandoening waarbij de ogen overgevoelig zijn voor licht. Het kan leiden tot een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel wanneer men wordt blootgesteld aan fel licht, zoals zonlicht, koplampen of computer- en smartphoneschermen. Het kan ook leiden tot verblinding, waardoor het moeilijk wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals autorijden of werken op een computer.

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om lichtgevoeligheid na een cataractoperatie te verminderen.

Hieronder worden enkele van deze behandelingen besproken:

  1. Oogdruppels

Oogdruppels kunnen worden voorgeschreven om lichtgevoeligheid te verminderen na een cataractoperatie. Deze druppels (vaak met wat cortisone) kunnen helpen om ontstekingen en irritaties te verminderen die kunnen bijdragen aan fotofobie. Sommige oogdruppels bevatten ook stoffen die helpen bij het bevochtigen van de ogen, waardoor droge ogen worden verminderd en de gevoeligheid voor licht wordt verminderd.

  1. Zonnebril

Een goede zonnebril kan de ogen beschermen tegen fel licht en de gevoeligheid voor licht verminderen. De zonnebril moet 100% UVA- en UVB-bescherming bieden om de ogen te beschermen tegen schadelijke straling. Zonnebrillen met gepolariseerde lenzen kunnen ook helpen om verblinding door reflecterend licht te verminderen.

  1. Rust

Het verminderen van blootstelling aan fel licht en het geven van rust aan de ogen kan de symptomen van fotofobie verminderen. Dit kan worden bereikt door het vermijden van heldere omgevingen of het dragen van een zonnebril bij fel licht. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen en de ogen regelmatig te laten rusten bij het uitvoeren van taken die visuele inspanning vereisen, zoals lezen of werken op een computer.

  1. Tijd

Lichtgevoeligheid na een cataractoperatie kan in sommige gevallen vanzelf verdwijnen naarmate de ogen genezen. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren eer het genezingsproces echt afgerond is, en de hersenen gewend zijn dat er meer licht binnenkomt. Toch gaan veel mensen ook op lange termijn sneller een zonnebril opzetten na een cataract operatie. Dit levert ook een extra bescherming op, omdat je met een zonnebril je netvlies beschermt tegen schadelijke UV stralen.