Wat is juist een lui oog?

Het deel van de hersenen dat de beeldverwerking doet kan zich ontwikkelen tot de leeftijd van ongeveer 7 jaar. Nadien kan dit deel zich niet meer verbeteren. Wanneer een kind tot de leeftijd van 7 jaar een wazig zicht had op 1 oog (bijvoorbeeld omdat dat ene oog eigenlijk een sterkere bril nodig had) dan blijft dit hersendeel te weinig ontwikkeld en zal die niet meer een 10/10 halen. Zelfs niet als je toch de perfecte bril ervoor zet.  Een lui oog is dus eigenlijk een probleem in de hersenen: het hersendeel van dit lui oog heeft vroeger nooit echt goed ‘leren zien’.

Daarom is het juist zo belangrijk dat we een lui oog zo vroeg mogelijk ontdekken en behandelen.

Kan een volwassene een lui oog behandelen? Kan je een lui oog trainen op latere leeftijd?

Er zijn studies geweest met computerspellen zoals Amblyotech waarbij ze volwassenen hun lui oog lieten ‘trainen’. Dat was op basis van een soort tetris spel waarbij je het zicht van beide ogen moet gebruiken om te scoren.  De bedoeling hiermee is dat je de hersenen verplicht van te letten op beide beelden tegelijk.

lui oog behandelen volwassene

Het resultaat van de studies was echter teleurstellend; er was wel een lichte verbetering in de groep die dit spel had gespeeld, maar dit verschil was niet significant . Amblyotech is nu overgekocht door farmagigant Novartis die verdere (hopelijk betere) produkten zal ontwikkelen.

Kan je als volwassene een lui oog afplakken?

Er zijn ook studies waarbij volwassenen full time 1 oog afdekten (afplakken of patching therapie) zoals dat ook gebeurt bij kinderen. Hiermee probeer je dus het hersendeel van het lui oog toch maximaal te trainen. Bij kinderen werkt zoiets zeer goed (als je er op tijd bij bent), bij volwassenen was er soms wel een heel beperkte winst, maar meestal had het geen effect meer.

Op internet staat redelijk wat websites die beweren dat ze een doeltreffende behandeling hebben voor een lui oog. Jammer genoeg is hier op heden dus niet veel van bewezen en is het dus een zuiver commercieel verhaal.

Kan een lui oog recht gezet worden?

Wanneer het lui oog scheel ziet (strabisme) kan dit in de meeste gevallen recht gezet worden. Dit zal dan vooral esthetisch veel beter zijn. Door het oog recht te zetten zal het zicht er niet op verbeteren.

Kan je een lui oog laseren?

Ogen laseren bij een lui oog kan in principe wel. Je kan de sterkte van het brillenglas wegwerken zodat de sterkte op nul staat. Maar dan nog zal het lui oog maar zijn maximale zicht halen van wat hij met het brillenglas zag. Uiteindelijk werk je dus de bril wel weg, maar zal het nooit scherper kunnen zien dat het zicht indertijd met de bril.