Oogkliniek Brugge: onze apparatuur

Oogheelkunde is een high tech discipline waarbij nieuwe apparatuur zorgt voor nauwkeurigere behandelingen en extra veiligheid. We proberen dan ook maximaal om er voor te zorgen dat onze uitrusting up-to-date is.

ogen laseren corvis

Corvis corneatest

De Oculus Corvis Tonometer test de sterkte van het hoornvlies. Het apparaat geeft een airpuff af en meet vervolgens hoe de vorm van het hoornvlies verandert.  Wanneer we ogen laseren gaan we het hoornvlies wat verdunnen en dus licht verzwakken. Een normaal hoornvlies kan dit goed compenseren, een te zwak hoornvlies kan zeer zeldzaam gaan doorbuigen. Hierdoor vermijden we een laseringreep bij een te zwak hoornvlies zoals bij keratoconus of forme fruste keratoconus.  Na de test worden de resultaten van zowel de Corvis en de Pentacam hoornvlies scan door een ‘deep learning’ algoritme geanalyseerd. Die vergelijkt de resultaten met zowel de standaard populatie als met een populatie van hoornvliezen die geen laser kunnen ondergaan (kerato-ectasie).

pentacam ogen laseren

Oculus Pentacam HR

De Oculus Pentacam HR is zowat de gouden standaard van hoornvlies scans. We gebruiken dit voordat we ogen gaan laseren, voor cataract operaties en voor screening naar zeldzame hoornvliesaandoeningen zoals keratoconus.  De combinatie van Pentacam met de Corvis laat ons toe om met artificiele intelligentie te screenen naar zeldzame hoornvliesaandoeningen die een contra-indicatie zijn voor ooglaserbehandelingen.

ivue80-patient

OCT Avanti OCT

De Avanti OCT scan kan zeer fijne scans maken van de macula (bij screening naar maculadeneratie en netvliesaandoeningen), de zenuwvezellaag (bij screening naar glaucoom) en van het hoornvlies. Voor glaucoom zal de software de resultaten vergelijken met de normale diktes in de standaard populatie. De Avanti OCT kan ook een epitheelscan maken die de genezing na een ooglaserbehandeling kan opvolgen.

drs plus fundus camera

DRS+ confocale netvliescamera

De DRS+ is een netvliescamera die zeer scherpe beelden kan maken bij het screenen  naar netvliesaandoeningen zoals diabetische retinopathie. Het is een confocale scanner, waardoor een meestal heel goede beelden mogelijk zijn zonder de pupil te dilateren.

tomey endotheelceltelling

Tomey endotheelcamera

Dit toestel meet het aantal endotheelcellen op het hoornvlies. We gaan dit gebruiken voor een cataractoperatie of clear lens extractie. Bij zo’n ingreep kan je enkele % van deze cellen verliezen, met een foto hiervan weten we op voorhand of we onze techniek moeten aanpassen om het hoornvlies extra te beschermen.

alcon verion

Alcon Verion image guided system

Dit toestel meet het astigmatisme op voor een cataractingreep of lensinplantatie. Hij berekent dan op welke as de inplantlens moet geplaatst worden om dit astigmatisme zoveel mogelijk te compenseren, om dus een zo scherp mogelijk zicht te krijgen na de ingreep.

zeiss iol master

Zeiss IOL Master 700

Dit toestel meet en berekent de sterkte van de inplantlens bij een cataractoperatie. De berekening gebeurt volgens de nieuwste formules (Barett calculator) om de meest nauwkeurige lens te voorspellen.  De nieuwste Zeiss IOL master neemt ook een foto van de iris. Deze foto wordt in de Visumax femtosecond laser geladen zodat de lenticule bij SMILE perfect kan gecentreerd worden. Ze zorgt ook voor een betere correctie van astigmatisme bij een SMILE ooglaserbehandeling.

fluo angiografie

Topcon Fluo angiografie

Bij aandoeningen zoals leeftijdsgebonden macula degeneratie gaan we een kleurstof inspuiten zodat we kunnen detecteren of er lekkende bloedvaten zijn op het netvlies die het zicht verminderen.

laser argon

Argon laser

Dit type van laser gebruiken we om scheurtjes in het netvlies te lasren, om de druk te verminderen bij glaucoom of om een pupilloplastie uit te voeren.

slt ogen laseren

Lumenis YAG Laser

Dit type van laser gebruiken we om nastaar te behandelen, wat vaak voorkomt na een cataractingreep, om een iridotomie uit te voeren ter preventie van glaucoom.

slt ogen laseren

Lumenis SLT Laser

Dit type van laser gebruiken we om glaucoom te behandelen. Vroeger werden altijd oogdruppels voorgeschreven om bij glaucoom de druk te verlagen. Sinds de LIGHT studie gaan we eerst proberen de druk te verlagen door een simpele laserbehandeling. In 70% van de gevallen is zo’n laserbehandeling (in 1 of 2 sessies) voldoende om de druk te verlagen zodat we zonder druppels kunnen opvolgen. In 30% zijn er nadien toch nog druppels nodig. In beide gevallen is strikte follow up sowieso nodig.